atatürk diyor ki

0 /
muque
özellikle okul yıllarında atatürk köşesiinde ve bir çok yerde karşımıza çıkan kemal paşa’nın birbirinden güzel sözleri öncesinde dile getirilen veya yazılan cümledir.şöyle ki;
atatürk diyor ki;

"ey millet, iyi biliniz ki, türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. en doğru ve en hakikî tarikat, medeniyet tarikatıdır." (1925)

"türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir. (1924)"

"diyarbakırlı, vanlı, erzurumlu, trakyalı her bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır. (1923)"

"laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. (1930)"

"insan topluluklarının örf, adet, ahlak ve tanrı’ya inanış ve bağlanışları dindir. din, millî aşk, vatan ve millet sevgisi, ilim, medeniyet, fazilet ve ahlak duygusu aşıladığı müddetçe muhteremdir, kutsaldır. (1923)"






freagl dreams
"kurtulmak ve yaşamak için çalışan, çalışmak zorunda olan bir halkız. bundan dolayı her birimizin hakkı vardır, yetkisi vardır. fakat çalışmak sayesinde bir hakkı kazanırız. yoksa arka üstü yatmak ve ömrünü çalışmadan geçirmek isteyen insanların bizim toplumumuzda yeri yoktur, hakkı yoktur."
freagl dreams
"kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar."
comengineer
"bu memleket dünyanın beklemediği, asla umut etmediği ayrıcalıklı bir varoluşa sahne oldu. bu sahne en az 7 bin senelik bir türk beşiğidir. beşik doğanın rüzgarıyla sallandı; beşiğin içindeki çocuk doğanın yağmurlarıyla yıkandı, o çocuk doğanın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu sonra onlara alıştı; onların oğlu oldu. bir gün o doğa çocuğu, doğa oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; türk oldu... türk budur. yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir. "
urungu
"dünyada zaferlerin iki aracı vardır. biri kılıç, diğeri saban. başka yerde de söyledim ve burada bir daha tekrarı faydalı buluyorum. zaferinin aracı yalnız kılıçtan ibaret kalan bir millet, bir gün girdiği yerden kovulur, küçük düşürülür, sefil ve perişan olur. öyle milletlerin sefaleti, perişanlığı o kadar büyük ve acı olur ki, kendi memleketinde bile mahkûm ve tutsak bir halde kalabilir. onun için gerçek zaferler yalnız kılıçla değil, sabanla yapılandır. milletleri vatanlarında tutmanın, millete oturmuşluk kazandırmanın yolu sabandır. saban, kılıç gibi değildir; o kullanıldıkça kuvvetlenir. kılıç kullanan kol çok geçmeden yorulduğu halde sabanını kullanan kol zaman geçtikçe toprağın daha çok sahibi olur. kılıç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima mağlup oldu. tarihin büyük vak’aları ve olayları, yaşamın bütün gözlemleri bunu doğruluyor."
comengineer
"bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz."


"gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır" ne kastedildi acaba?
comengineer
"ey millet! allah birdir. şanı büyüktür. allah’ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. peygamberimiz efendimiz hazretleri, cenab-ı hak tarafından insanlara dini hakikatleri tebliğe, memur ve resul olmuştur. koyduğu esas kanunlar cümlemizce malumdur ki, kuran-ı azimüşşan’daki ayetlerdir. insanlara feyz ruhunu vermiş olan dinimiz son dindir. ekmel dindir. çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate uymamış olsaydı, bununla diğer ilahi ve tabii kanunlar arasında aykırılıklar olması gerekirdi. çünkü bütün ilahi kanunları yapan cenab-ı hak’tır."
(atatürk’ün bizzat vermiş olduğu cuma hutbesinden)
cihanmusul
"milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. türk dili, dillerin en zenginlerindendir. yeter ki, bu dil şuurla işlensin. ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
fastjunkie
"büyük olmak için hiç kimseye dalkavukluk etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. herkes sana karşı çıkacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalısacaktır, fakat sen buna dayanıklı olacaksın, önüne sonu gelmeyen engeller çıkacaktır. kendini büyük değil; küçük, zayıf, kimsesiz ve araçsız kabul edecek, kimseden yardım gelmeyecegine inanmış olarak bu engelleri aşacaksın. bundan sonra da sana "büyüksün" derlerse bunu söyleyenlere güleceksin!...

mustafa kemal atatürk
cihanmusul
"büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor. bazı kimseler çağdaş olmayı kâfir olmak sayıyorlar. asıl küfür onların bu zannıdır. bu yanlış tefsiri yapanların maksadı islâmların kâfirlere esir olmasını istemek değil de nedir? her sarıklıyı hoca sanmayın, hoca olmak sarıkla değil, dimağladır."
ophelia
arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. en doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.

cumhuriyet

cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller . ister.
ey yükselen yeni nesil! istikbal sizindir. cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz.

dil

ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.
türk milletindenim diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka türkçe konuşmalıdır.
türk dili, dillerin en zenginlerindendir
dccl
"mersinliler mersine sahip çıkınız" bundan yıllar önce bu yazıyı sorar kendime sorardım ne demek istemiş bu adam diye. her şeye söyleyecek bir sözü var diye düşünmüştüm ama son yıllarda gördüm ve anladım ki bir insan ancak bu kadar ileri görüşlü bir insan bukadar liderlik vasıflarına sahip olabilirmiş.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol