morgan le fay

goetica
arthur efsanesinde büyücü peri. kelt mitolojisindeki çeşitli kişiliklerle bağlantılıdır.monmouthlu geoffretnin vita merlini’sine (y. 1150; merlin’in hayatı) göre morgan kral arthur’un yaralarının iyileştiği büyücü avalon adasının kraliçesidir şifa dağıtır ve biçim değiştirme yeteneği vardır.
chretién de troyesi’nin erec (y. 1165) adlı destanında ilk kez kral arthus’un kız kardeşi olarak betimlenir.arthus efsanesinin 12. ve 13. yüzyıl yorumlarında şifa dağıtıcılığının yanı sıre karşılıksız kalan aşkın yol açtığı düşmanlık temasıyla birlikte ele alınır.
büyü gücünü kitaplardan ve büyücü merlin’den öğrendiği söylenir.efsanenin daha sonraki çeşitlemeleri arthur’un ölümünü hristiyancı bir çevrede ele alır. ama 13. ve 14. yüzyıldan kalma bazı metinlerde morgan le fay’in, krallığına dönme zamanı gelinceye değin arthur’a baktığından söz edilir. bu metinlerin çoğu, bir olasılıkla norman fatihleri tarafından sicilya’ya getirilmiştir. messina boğazında bazen ara sıra görülen bir serabı belirtmek üzere sicilya’da günümüzde de fata morgana (morgan serabı) deyimi kullanılır

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol