şair bu şiirinde ne anlatmak istemis

xerxes
özellikle liselerde verilen türk dili ve edebiyatı derslerinin olmazsa olmaz, adeta demirbaşı olan soru cümlelerinden biridir bu soru. hoca her soruşunda içiniz sıkılır, bunalırsınız, içinizden küfür edersiniz. ve tabii ki yarım kalan uykunuza devam etmek istersiniz. öyle böyle değildir...
xerxes
- evet çocuklar şair burda ne anlatmak istemiş?
- (iç ses) eşşegin teşkilatını anlatmak istiyor hocam, öf be!
devedikeni
özellikle erkek öğrenciler için ileride çok büyük bir avantaj sağlayacak sorudur. şu şekilde;

şairin şiirini açıklamak için öncelikle şiiri okuyup daha sonra mısralarda gizli olan anlamları çıkarmak gereklidir. mısrayı dümdüz okuyup okuduğunu anlatmak hiçbir zaman öğretmeni tatmin etmemektedir. bu nedenle mısralardan farklı anlamlar çıkarmaya çalışmak gerekir. gördüğünü farklı dille anlatmak, hayalgücünü işin içine katmak, kısacası atmak gerekir. bu yetiyi kazanan bir erkek öğrenci hayatının ileriki safhalarında kullanacağı çok önemli bir hazineyi de elde etmiş olur;
kahve falı bakabilmek.
evet, kahve falı bakabilen bir erkeğin ağına düşüremeyeceği kız sayısı çok az olmaktadır. bir erkek için hayatının amacına ulaşma anı bu andır ve bu şansı yakalaması için bir edebiyat öğretmeni canla başla çalışmaktadır.
hayat bu kadar ilginçtir.
maliyeci
lise edebiyat kitaplarının salak sorularındandır.sadece şiirler için geçerli değildir bu soru.daha genel bir formu "yazar burada ne anlatmak istemiş" olarak değerlendirilebilir.hayır yazar zaten yazmış oraya koymuş, bize tek bir şey anlatmak istese altına da özet diye bir bölüm koyup ana fikir,tema ne varsa anlatırmış. sanata karşı bakışı böylesine kısıtlamak, 40 kişilik sınıfta herkesin tek bir anafikir çıkartmasını sağlamaya çalışmak niye? yazdır herkese ne ifade ettiğini veya sor gitsin. taze beyinleri tekdüzeleştirmenin ne alemi var..

fizyop
muhtemelen şiiri hiç okumamış veya güzel sesli sınıf arkadaşım okurken de başka alemlerde olduğum için dinleyemediğim anda hocanın ağzından çıkmasıyla berabar gerim gerim gerildiğim cümle...bak yine gerildim..
charlotte
edebiyat okuyanların biraz daha karışık versiyonları ile her gün karşı karşıya geldikleri sorudur. sayfalarca yorum yapılır. yorumlar çoğunlukla ufuk açıcı, ilgi çekicidir, şiirler ve semboller üzerinde düşünmek güzeldir. insana kendini kaybettirir sonra geri buldurur.
insomnia jim
+sair bu siirinde ne anlatmak istemis
-hemen soralim babam olmaktadir o sair ariyorum
-ee hocam babam bi sikim demek istememis hepsi annemi kandirmak icin yazilmis kafasini karistirip durumdan faydalanmak istemis.
insomnia jim
+sair bu siirinde ne anlatmak istemis
-emineyi anlatmak istemiş bence hocam
+o kim yavrum
-sevgilim hocam
+sifir
-belkide ayseyi anlatmak istemistir olamaz mi.
insomnia jim
+sair bu siirinde ne anlatmak istemis
-aa hocam sair burda kibristaki gizli bir tarikatten soz etmis
+cuss daha neler
-aha bakin bakin hatta esir almislar o sairi
+deme
-gercekten hocam ve sifreli misralara bakarak yerini bile tespit edebilirim
+calismadin dimi essek sipasi
-sair ogrencilere sevgi ile yaklasmayi da anlatmak istemis olabilir
+otur sifir.
ithilquessir
-sair bu siirinde ne anlatmak istemis ergun ?
+hocam, izin verirseniz, bu sorunuza postmodern siirimizin gecis donemi sairlerinden ahmet hasim’in bir sozu ile cevap vermeyi dilerim.
-ee.. tabi.
+"bir siiri anlami icin aciklamak, bir bulbulu eti icin oldurmeye benzer"
-...
+hocam sizce ne demek istemis sair bu dizelerde?
-ee, sey demis...
+hocam sakin siir ruh isidir, uyum isidir, siirin dizelerini guncel kelimelerin dar sinirlari icinde hapsetmek, yuzeyselligin son siniridir. anlam icin ruhu oldurup siirden geriye bir tek posayi birakir demek istemis olabilir mi.
-simdi hasim... sey...
+hocam yoksa, yillardir edebiyat dersi adi altinda, tam uyak, yarim uyak diye kafamizi siktiniz, louis aragon’dan hicbir sey mi ogrenmediniz. sekilcilik ve uyak kaygisinin modern siirde yeri nedir ki?
-aragorn, su yuzuklerin efendisindeki dimi.
+evet hocam... yuzuklerin efendisindeki...
-otur yavrum. 3.
+bu sistem ki 17 yasindaki cocuklari masa baslarinda anoreksik intahara surukleyen, olup da oss sacmaligini gecenleri yurt kapilarinda bekaret kontrolune bekleyen! siir sizden ne kadar uzak ho..
- 2 veriyorum sana !
+sistematik beyin koreltme savasiniz bu mudur. siir dediginiz gercekten sona gelen 3 harfin birbiriyle ayni olmasi midir. neden yok lan bizim kitaplarimizda nazim’in siirleri?
- 1 !
+ sizin verdiginiz notu tanimiyorum hocam !
- 0 !
+ lift off... bicuuuuvv..

ergun ucarak sinifi terk eder.
bir daha haber alinamaz.

suppiluliuma
tipik edebiyat sınavı soru cümlesi. biri de çıksın "ebenizin amını demiş hocam" yazsın komple eğitim öğretim camiası olarak ona vermeyen ölsün. bi kere şiir duygusal bir şey değil mi kardeşim? isteyen istediğini anlar, istediği şekle sokar. 5. sınıftaki burnunu karıştıran öğrenci bile profösör kesilmişçesine orhan veliyi, mehmet akifi tercüme etmeye çalışır.

ebeni hocam ebeni

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol