kemalist üniversiteler birliği

xerxes
ukde butonuna bastığımda her daim nazar-ı dikkatimi celbeden bir başlık.

şimdi evvela başlığa şöyle bir yaklaşım getirelim.

aslında böyle bir birliin varlığından gerçekten haberim yok. ama biz kendimizce bir yorum yapmaya çalışalım.

üniversiteler, türkiye cumhuriyetinin ve atatürkçülüğün en önemli kaleleridir. türkiye cumhuriyetinin ve atatürkçülüğün temel taşlarını oluşturur üniversitelerimiz.

özellikle yök kurulmadan önce, yani 1980 darbesi öncesinde türkiye’de üniversiteler hakikaten yukarda zikrettiğimiz özellikleri barındırıyordu.

ama yök kurulduktan sonra ve başına ihsan doğramacı getirildiken sonra üniversiteler hakikaten birtakım özelliklerini kaybetmeye başladı. üniversiteler bilim yuvası olmaktan çıkıp, lise düzeyine inmeye başladı.

hal böyle olunca üniversitelerdeki kemalist düşünce de azalmaya başladı.

nitekim geçen yıl ya da 2 önce bazı üniversite rektörleri cumhuriyet bayramı öncesi ankara’ya, anıtkabir’e yürüdüler, öğrenciler ile birlikte.

ben şahsen kemalist üniversiteler birliğinin işte bu rektörlerin görev yaptığı üniversiteler olduğunu tahmin etmekteyim.

tabii burada şu hususa dikkat etmek lazım. her bireyin kemalist düşüncesi kendine göredir. kimisinin atatürkçülük anlayışı flu’dur, belli bir şablona göredir. kimisinin atatürkçülük anlayışı ise son derece ciddidir, yani kemalist düşünceyi çok iyi özümsemiştir.

tahminime göre son yıllarda türkiye’de cumhuriyete, laikliğe, atatürkçülüğe ve üniversitelere yönelik gerici saldırılar arttığı için böyle bir birlik kurulmuştur yani "kemalist üniversiteler birliği".

ben olaya böyle bakıyorum.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol