ustinsan

louandreassalome
nietsche felsefesinin kavramlarından biridir.’bize göre maymun neyse,üstinsan için insan odur’demiştir zerdüşt’ün ağzından.üstinsan henüz doğmamıştır;dili,dini,ırkı yoktur.ne yazık ki bu kavram bazı kişilerce işlerine geldiği gibi yorumlanmış ve nietzche’nin faşist damgası yemesine yol açmıştır.işin daha da üzücü yanı günümüzde hala birçok insanın bunu böyle bilmesidir.
shevek
istediğiniz kadar yanlış anlayın üstinsan her şekilde bir hayvandır, insan olmadan çok ötededir.

ve ayrıca belirtmek isterim ki hitler iyi ki yanlış anlamıştır... doğru anlasa neler olurdu acaba? düşünmek bile istemiyorum, siz benim yerime düşünün, ağlayın, üzülün .

not: üstinsan ağlamaz.
peptid
nietzsche ile aynı cağı paylasan natürelistlerin bocalamasına rağmen kendisinin bocalamadığı bir konudur.insanın fiziksel evriminin sınırlarına ulastığını dusunmesine rağmen zihinsel ve ruhsal olaraktan gelisimini surdurduğunu dusunmus ve bunu soylemistir.nietzsche insanı en ust sınır olarak gormemis,aşılması gereken olarak tanımlamıstır.

eğer insan primatlardan bu hale geldiyse amacı kendini asıp ustuninsana ulasmak olmalıdır.

ustuninsan kavramını nietzschenin onermelerinden birisi olan güc istenci ile birlikte dusunurseniz aslında o olması gereken,olmasının onune gecilemeyecek olandır.

gercekten guclu olmak,gucun sınırlarını zorlamak istiyorsanız eninde sonunda evrimin de sizi gotureceği nokta orasıdır.ha istemiyorum ben boyle memnunum diyorsanız;

(bkz: doğal secilim)
(bkz: evrim)
aello
"haydi haydi, ey üstinsanlar! ancak şimdi insan, geleceğin doğum sancısındadır. tanrı öldü, şimdi dileriz ki üstinsan yaşasın." demiştir. bu sözünü de şöyle devam ettirmiştir, "hiçbir adalete sığmayan, sayısız çatışma ve acılar iyi bir tanrı’ya nasıl mal edilebilir?"

burada anlatılmak istenen, insanın karmaşası tanrının ölümüyle anlaşılır hale gelecek ve insan, o doğum sancısından kurtulup üstinsana ulaşabilecektir.

ona göre insan, uçurumun üstünde hayvanla üstinsan arasında gerilmiş bir iptir; tehlikelidir.

soyluluğu yeniden ele almıştır filozofumuz. son insan, yani bizler, soyluluğun maddi değerler kapsamında olduğuna inanırken onun üstinsanı kendini, inandığı bir takım şeyler, önemli olaylar ve/veya girişimler için feda edebilecektir, onun için soyluluk budur.

üstelik bu soyluluk, halkın içinden birden bire yıldızını parlatan bir yönetici, bir diktatör; hitler değildir. batılı demokrasinin temelinde dinden doğmuş kapitalizmin yattığını söyler. bu yönetim anlayışı da 19. yüzyıl burjuvalarını ve sanayi kölelerini barındıracaktır. insan eşitliğine inanmaz -ki zaten değilizdir-; çünkü eşit olacak kimseler üstinsanlardır.

"eminim benim üstinsan dediğime siz şeytan diyeceksiniz" der; yanlış anlaşılacağını belirtir burada, haklıdır da. yanlış anlayıp onun üstinsnaına biz hitler demekteyiz.

gerçekleşmesi için biraz daha zaman gerekmektedir bu kavramın. şu anda olacak iş değildir. olsa pek güzel olabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol