çerkez ethem

cetniklereolum
ailesi büyük çerkez sürgünü sonucu bandırmaya yerleşmiştir farklı olmanın hainlik olduğu bir dönemde yaşadığı için hain diyen birçok insan vardır işin garibi tam olarak ne türklere ne de çerkezlere yaranabilmiştir.
erdusius
anlatılanların aksine,düşman işgali sırasında, işgalcilere kafa tutmuş ve bunu başarmış cesur çerkes komutanı.’bir çerkes asla başkasının emri altında bulunmaktan hoşlanmaz’lafının bire-bir örneğidir kendisi.
sahmeran
çarpıtılan tarih utansın...memleketine bu kadar hayrı dokunmuş birinin hainlikle suçlanabilmesi kafalarda böyle bir belirsizliğe sebep olunması ve ne yazıkki okul kitaplarında milli eğitimin de çerkez ethemi hain olarak göstermesi ancak böyle bir cümleyle karşılanabilir ...
passive
hiçbir zaman vatan haini olmayan kişidir kendisi.. sadece asidir ve hiç kimsenin buyruğu altına girmek istememiştir. bundan dolayı ordusuyla birlikte yunanistan’a çekilmiştir. bu olaydan sonra vatan haini ilan edilmiştir.
passive
"beni ihanetle itham edenlere soruyorum: ben ne zaman, hangi tarihte ve mevzide esasen müdafaa ettigim cepheden bir adim dönmüsümdür, bir tek kardes kani dökmüsümdür?"

nickten yana sansim yok
çok istediği fakat babasının izin vermek istemediği askerlik için babasının yanından kaçmış kişidir.

kendi içinde ihtilafa düşse de ege’yi yunanlılara ve ingilizlere karşı bir türk gibi savunmuştur.

sarışın iri yarı ve 1.96 boyundadır. aynı zamanda bir efedir
cunta
anlatıldığı üzere döneminin en etkili ve tek askeri gücü olduğu zamanlarda milletine sadakatini ispatlamış ve yaptığı çalışmalar arasında bastırdığı isyanlarda ortaya koyduğu yetenekle güven kazanan ve kısa zamanda kahraman olan ethem bey bastırdığı çapanoğlu isyanından sonra isyancıları etkisiz hale getirmekle kalmaktan vazgeçmiş o isyana imkan verenleri de ayrıca cezalandırmak üzere istiklal mahkemesine sevk etmiştir.(yozgat valisi).

buna karşılık o dönemde üst düzey yöneticiler tarafından;
"kendisini tek otorite görmek ve devlet güçlerini yok etmeye teşebbüs etmek" ile suçlanır.

suçlamalar söylentileri de ortaya çıkarmaya başlar.

ankara’ya gitmek isteyen çerkes ethem’in asıl amacının mustafa kemal’i asmak olduğu haberleri çıkar.

bu haberin de etkisiyle ethem bey anılarında, mustafa kemal ile görüşmesine imkan verilmediğinden bahseder.

ardından batı cepheleri komutanı ali fuat cebesoy görevden alınıp rusya’ya elçi olarak gönderilir.

batı cephesinin yeni komutanı olan ismet inönü ile olan ilişkisinin seviyesi asla ali fuat’a yaklaşmayan çerkes ethem bundan sonra devlet tarafından olumsuz olarak görülmeye başlanır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol