türkiye de türk olarak doğmak

31subat
turkiye’de türk olarak doğanlar genellikle türkiye kelimesinin sonuna ayraç koyacağı için konuyla ilgili başlığı "türkiye de türk olarak dogmak" diye açarlar. zira ayraç işaretleri başlıklarda sözlük yazım kuralları gereği "boşluk" olarak belirlenmiştir. ilk fark budur. bu bir türk’ün diline saygısıdır.
isyankarmuhabir
turkiyede baska bir etnik guruba baglı olarak dogmaktan hicbir farkı olmayan durumdur, zira ne mutlu turkum ifadesinden de anlasılacagı uzre ataturk milliyetciligine gore kendini turk hisseden, turkiyeye ait hisseden herkes turk olarak kabul edilir.su gunlerde satılmak veya parcalanmak istensede evet turkiye kendini turk hisseden herkesindir.
independence
ayri baki$ acilarindan degerlendirilmesi gerekir;

ben amerika’da bir turk olarak dogsaydim ve amerika’da amerikali olarak dogan bir kitlenin icerisinde yer almi$ olsaydim ne derece kabul gorurdum orasi mechul. kaldi ki amerika esasen iyi bir ornek olmadi zira amerikali diye bir kavrama inanilmiyor dogal olarak. amerika yerine yunanistan ornegini vermek daha anlamli olur.

turkiye’de turk olarak dogan bireylerden birisi olarak, bugune degin ne bir kurtun, ne bir rumun, ne bir azerinin ya da ne bir lazin benden daha az hakka sahip oldugu bir alan gormedim, duymadim. ulkenin en guzel kesimlerinde rumlarin oturdugunu, denize sifir olan her yerin onlarin elinde oldugunu du$unecek olursak ba$tan kendini imha eden bir du$unce olur bu.

yine ulkenin yonetim alanindaki en yetkili isimlerin iclerinde kurtlerin olmasi da bu du$unceyi ters ko$eye yatiracak niteliktedir.

cok az sayidaki bir azinligin(ki bunlara daha ziyade kafatasci falan denilir) uygulami$ oldugu baskilari "turkiye de turk olarak dogmak" ba$ligi icerisinde tum turklere mal etmek, cok akla yatkin bir yakla$im olmasa gerek. bu durumda ben de "almanya da alman olarak dogmak" ba$ligini acip daha gecen aylarda bir binada yanarak can veren turkleri konu ederim ki o zamanda i$in icerisinden cikamayiz. hatta yetinmem eklerim "yunanistan da yunan olarak dogmak" ba$ligini acip asala’dan ve asala militanlarinin katlettigi turk diplomatlarindan bahsederim, hic u$enmem yaparim.
independence
yazilan entrylerden karakter ve ki$ilik analizi yapilabilen, dolayisi ile entry yazan kimi bireyler icin de "kapitalist zihniyetin urunu maddiyatci bireyler" $eklinde etiketlendirilebilen ba$lik olmu$ bu, $a$irtici.

once okudugumuzu anlayabilmemiz icap eder ki zor zenaattir, daha kolayi okudugumuzu anlamadan kimi kelimelerli yazinin butunu icerisinden cekip cikartmak ve uzerine polemik uretmektir.

"bu ulkede herkes e$ittir" ve bu e$itlige inanmayan ve inancsizliklarini da "bu ulkede e$itlik yoktur" $eklinde beyanatlarla ifade eden insanlar tarafindan bozulmaktadir bu e$itlik esasen. kaldi ki kimse bireylerin anadilinde egitim alma haklari uzerine aksi bir soylem one surmu$ degil, tam aksine herkesin kendi oz dili ile egitim alma haklarini da tamamen savunan bir bireyim ben. bir diger yandan son zamanlarda kurulan ve tamamen kurt tabanini da oylarinin icerisine dahil etmek amacindan oteye gitmemesine ragmen $ahsim tarafindan olumlu olarak nitelendirilen "kurdoloji" fakultelerinin kurulmasi da bu e$itligin bariz ancak cok gec kalinmi$ bir gostergesidir. bunu kesinlikle hukumetin ba$arisi olarak ele almayin zira buyuk hata olur, sadece cok onceleri olmasi gereken ancak daha $imdilerde oy kaygilari sebebi ile atilan adimlar olarak nitelendirilebilir bu durum.

bir diger konu ise ba$ka dine mensup insanlarin dinlerini dilediklerince ogrenememeleri ya da ya$ayamamalari safsatasidir ki hepten hatalidir. zira ta ilkokul zamanlarimdan bilirim ki islam dinine bagli olmayan bireyler din ve ahlak dersinden muaf tutuluyorlardi ve kendilerine hicbir $ekilde baski uygulanmiyordu ki bu durum $imdi daha da ileri boyutlarda halen ya$anmaktadir. heybeliada ruhban okulunun a dan z ye siyasi ve stratejik olmasi, esasen dinle yakindan uzaktan alakali olmamasi da gozden kaciyor kanimca, ya da bilincsizligin doruk noktalarinda yazilan yazilar, bilemedim $imdi.

son olarak "rumlar ko$kte oturuyor, kurtler her $eye sahip demek" basitlikmi$. o halde sen her $eye sahip oldugun ve ko$klerde oturdugun zaman bu konuyu yeniden irdeleriz, ne de olsa herkes cali$ip ko$kte oturup her $eye sahip olabilirmi$.

turkiye’de turk olarak dogan bir birey e$itlige inanmiyor da, cali$arak bu ulkede her $eye sahip olunabilecegine inaniyor ya, afalladim resmen.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol