musa anter

ankakusu
kurtcu liderlerden biri. kendisi faili mechul bir cinayete kurban gitmisitir. oldugunde ibnebasi apo bassagligi dilemsitir.
cuneyd zapsunun enistesidir ki o’da seyh sait isyanini ikinci adami abdurrahman zapsunun torunudur.
(bkz: cuneyd zapsu)
(bkz: abdurrahman zapsu)
fikriminincegulu
avrupa insan hakları mahkemesi (aihm), 20 eylül 1992 yılında diyarbakır’da öldürülen kürt bilgesi musa anter davasında türkiye’yi suçlu buldu.

diyarbakır’da çağrıldığı bir konferans öncesinde 1992 yılında ’faili meçhul’ cinayetle öldürülen musa anter’in avrupa insan hakları mahkemesi’nde süren davası, sona erdi. aihm, anter’in üç oğlu tarafından açılan davada, türkiye’nin musa anter’in tehdit edildiğini bilmesine rağmen anter’in yaşamını koruma zorunluluklarını yerine getirmediğine hükmederek, ölümünden sonra da etkili bir soruşturma yürütmediğini kaydetti. ancak aihm, kararında anter’in devlet memurları tarafından ’yargısız infaz’ edildiğini kanıtlayacak somut bir olgu olmadığına karar verdi. türkiye, anter davasında 25 bin euro manevi ve 3 bin 500 euro mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi.

aihm’in kararını değerlendiren musa anter’in isveç’te yaşayan oğlu anter anter, 15 yıl aradan sonra davanın türkiye aleyhinde sonuçlanmasından memnun olduğunu söyledi. anter anter, ’aihm sadece babamın yaşamını koruma zorunluluklarını yerine getirmediğinden dolayı karar vermesini kabul etmiyoruz’ diyerek türkiye’nin yargısız infaz yaptığını söyledi. bunun, abdülkadir aygan’ın itiraflarında sabit olduğuna dikkat çeken anter, ’türkiye cinayetten suçlu bulunmalıydı. mahkum edip, para verilip suç ortadan kalkmamalı. çünkü, aygan’ın itiraflarına karşın suçlular serbest geziyor’ diye konuştu.

aihm, 2000’de yeni gündem, yeni evrensel ve müsiad davalarını da karara bağladı. her üç davada da türkiye ifade özgürlüğünü ihlal etmekten suçlu bulundu. türkiye bu davalarda toplam 41 bin euro manevi ve 9 bin 500 euro maddi tazminata mahkum edildi.
yorulmaz savasci
kürt ırkçılığının esaslarını oluşturmuştur.kendisine sahip çıkan,türkiyeli aydın diyenler #192413 numaralı entryi bir açıklasınlar da biz de öğrenelim ne kadar aydınmış,ne kadar hümanistmiş.istanbul’u,izmir’i,ankara’yı ele geçirmek için ırkdaşları boş durmuyor.nede olsa aydın(!) musa anter hazretleri böyle buyurmuş.
http://www.milliyet.com.tr/2005/12/23/guncel/gun06.html
matem
1918 yılında nusaybin’in zivin köyünde doğdu. ilkokulu mardin, orta ve liseyi adana’da okudu. öğencilik yıllarının yaz aylarında suriye’ye giderek türkiye’den kaçan kürtçülerle tanıştı. bunlar kamuran bedirhan, osman sabri, haco ve emini ahmet’di. beş arkadaşıyla kürdistan’ı kurtarma cemiyeti’ni kurar. ilk gözaltı öğrencilik yıllarında dersim isyanı sırasında olur. mustafa kemal’in annesi zübeyde hanım’a sövdüğü için 45 gün gözaltında kalır. anter ağa’nın oğlu olduğu için mustafa kemal tarafından affedilir.

1941 yılında istanbul’a gider. istanbul hukuk fakültesi’ni bitirir ama avukatlık ve savcılık yapmaz.1959’da 49’lar ve 1970’lerde devrimci doğu kültür ocakları ve 12 eylül döneminde de kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklanır. ilk defa 1934’te tutuklanan anter, toplam 10 yıl hapis yatar. evli ve üç çocuk babasıdır. 1971’de kapatılan tip’in yöneticileri arasında yer alan anter; özgür gündem ve yeni ülke gazetelerinde köşe yazarlığı yaparken, diyarbakır’da silahlı bir saldırı sonucu 20 eylül 1992 tarihinde öldürüldü. eserleri: hatıralarım i-ii, kımıl, vakainame, brinareş (kara yara).

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol