lawrence durrell

firambogaz
lawrence durrell, 27 şubat 1912 darjeeling, hindistan doğumlu - 7 kasım 1990 fransa’nın sommière’de öldü. ingiliz yazarı.

hindistan’da geçirdiği mutlu bir çocukluk ve ingiltere’de sürdüğü taşkın bir delikanlılıktan sonra dışişleri bakanlığında çeşitli görevler aldı. bu arada iskenderiye ve belgrad’da ingiliz basın ataşesi olarak çalıştı. daha sonra kıbrıs hükümetinde genel ilişkiler müdürlüğüne getirildi.

kıbrıs’ta geçen hayatını bitter lemons (acı limonlar) adlı eserinde dile getirdi (1957). korfu’da okuduğu henry miller’in tropic of cancer (yengeç dönencesi) adlı eseri yazarlık yetisini keşfetmesine yol açtı. uzun süre miller ile yazıştılar ve arkadaş oldular.

bu mektuplarının büyük bir kısmı 1962’de yayımlandı: lawrence durrell and henry miller. a private correspondence. yunan kültürü ile akdeniz manzaralarının etkisinde kalarak şiirlerinde ve romanlarında hayatın renkli yanlarını ele aldı. bununla beraber zaman kavramından öte başlıbaşına bir dünya yaratmaya çalıştı.

alexandria quartet (iskenderiye dörtlüsü) diye adlandırdığı dörtlü roman dizisi justine (1957); balthazar (1958); mountolive (1958); clea (1960).
monsieur; or, the prince of darkness (1974) (monsieur ya da karanlıklar prensi) livia; or, buried alive (1979; livia ya da diri gömülen), constance; or, solitary practices (1982, constance ya da yalnızlık alışkanlıklar); (sebastian ya da güçlü tutkular) ve quinx: or, the ripper’s tale (1958; quinx ya da sökücünün hikâyesi)’nden oluşan avignon quintet (avignon beşlisi)’de ise durrell doğu ve batı din ve felsefeleriyle ilgili temaları, cinselliği ve yazma sanatı konusundaki düşüncelerini işler
bunları son iki romanı izledi: tunc (ne zaman) [1966] ve nunquam (asla) [1969]. durrel’in roman dünyası gerçek sosyal sorunlardan yoksun olmakla beraber, çoğu zaman çeşitli yönleri olan bir sembol niteliği kazanmaktadır. kişilerin birbirlerine duygusal bağlar ve ortak anılarla bağlı oldukları bu dünya cinsi hazlarla doludur
goetica
lawrence george durrell (d. 27 şubat 1912 – ö. 7 kasım 1990) britanyalı romancı, şair, oyun yazarıdır. kendisini britanyalı olarak görmemiştir. ölümünden sonra britanya vatandaşı olmadığı ortaya çıkmıştır. en bilinen çalışması iskenderiye dörtlüsüdür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol