john fowles

firambogaz
hikayeci, şair ve denemeci olan ingiliz romancı 1926’ da londra yakınlarında essex’de doğdu. oxford ünivesitesinde gördüğü fransızca eğitiminin ardından fransa ve yunanistan’da öğretmenlik yaptı. ilk romanı korkunç kolleksiyoncu’nun başarı kazanmasının ardından kendini tamamen yazarlığa verdi. regis’de ünlü eseri fransız teğmenin kadını, postmodern romanın öncülerinden sayılır. bu roman filme de çekilmiş, harold pinter’in yazdığı senaryoda karel reisz yönetimindeki filmin başrollerinde jeremy irons ve meryl streep oynamıştır. eserleri türkçeye de çevrilmiştir.
fowles, mit ve gizemi gerçekçilik ve varoluşçu düşünce ile birleştiren romanlarıyla yüzyılın önemli yazarları arasına girmiştir.

gerilim romanı, viktoryen romanı, ortaçağ öyküsü ve otobiyografi gibi geleneksel düzyazı biçimleriyle deneyler yapmış, bu biçimler aracılığıyla yirminci yüzyıl sanatını ve toplumunu yorumlamıştır. fowles, karmaşık durumlar ve efsane, sanat ve tarihten alınma unsurlarla dolu sahneler yaratan, anıştırma ve betimleme tekniklerini sık kullanan bir yazardır. romanların anlatı yapısı güçlü, karakterleri canlı, inandırıcıdır. bu karakterlerin çoğu toplumun genel geçer kurallarının dışında yaşar; romanların dramatik gerilimi bu karakterlerin kendilerini yeniden değerlendirmelerini gerektiren can alıcı dönüm noktalarına ulaşmalarıyla sağlanır. fowles’ın kadın kahramanları zeki ve bağımsızdır; erkek kahramanlar ise hayatlarındaki bulmacalara yanıt arayan genellikle kararsız ve yalıtılmış durumdadırlar. çoğu zaman aradıkları basit çözümleri bulamadıkları gibi arayışları esrarın daha da artması ile sonuçlanır. fowles, her şeyi bilen tanrı yazar rolünü rededer; bu tavrı, romanlarına okuru tatmin edecek sonuçlar yazmayı reddetmeyi de içerdiği gibi, bazı okurlarını da kızdırmıştır. oysa fowles, yarattığı kahramanları kendi sınırları içinde seçme ve davranma özgürlüğü tanımanın yazar sorumluluğunun gereği olduğuna inanır. bu uygulama, fowles’ın iradesini ve bağımsız düşüncelerini kullanarak topluma uyum göstermeye direnen ve böylece şansın hayatı üzerindeki etkisini sınırlayan “sahici” insan anlayışına koşuttur.

2005 yılında 79 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.

(1963) korkunç kolleksiyoncu
(1964) aristos
(1965) büyücü
(1969) fransız teğmenin kadını
(1974) fildişi kule
(1977) daniel martin
(1979) ağaç
(1982) mantissa
(1985) yaratık
(1998) wormholes essays and occasional writings
(2003) the journals - volume 1

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol