hidatik kist

independence
köpeklerde bulunan şerit yumurtalarıyla oluşan hidatik kist, ciddi bir hastalıktır, ama önlenebilir.

hidatik kist yeni zelanda, avustralya, arjantin ve ülkemiz gibi koyun ve sığır yetiştiricisi durumundaki ülkelerde, ciddi bir sağlık sorunudur.

nedenleri ve belirtileri
hastalığa neden olan şeritin karmaşık bir yaşam çevrimi vardır: son konak olan köpeğin dışkısıyla dışarı çıkan yumurtalar, ara konaklarda larva oluşturur. ara konaklar genellikle koyun ve sığırlardır; ancak bazen insnalar da yumurtaları alabilirler. ara konağa giren yumurta, kan yoluyla bağırsaklardan karaciğere, kalbe ya da akciğerlere gider. daha sonra çevreleri ince bir zarla kaplanır ve böylece kist oluşur. bu kist içinde yumurta larva haline dönüşür. hidatik kist insanlarda alerjik tepkiler ve astım oluşturabilir, ancak kist büyümeye başlamadan önce hiçbir belirtinin görülmemesi de olanaklıdır. daha sonra ilgili bölgede, genellikle karında şişlik olur ve buna ishal ve ağrı eşlik eder. kist karaciğerdeyse, safra kanallarına basınç yaparak sarılığa neden olabilir. akciğerlerdeki ilk belirtiler ise, göğüs enfeksiyonunu akla getirir. kist büyümeyi sürdürür ve yırtılırsa, bedenin çeşitli yerlerinde yeni kistler oluşabilir. bu çok ciddi bir durumdur. beden enfeksiyonu alt ederse kistin büyümesi durur ve çevresi kireçli bir dokuyla çevrilir. bu yapı yıllarca gizli kalabilir, ancka her an yırtılma tehlikesi de vardır.

tedavi ve önlemler
son zamanlara kadar kistin içine girerek larvayı öldürebilecek bir ilaç bulunamamıştı. yalnız cerrahi tedavi yapılabiliyordu ve kistin yırtılma rismi çok yüksekti. günümüzde, kisti "sterilize" eden ilaçlarla ve gelişen cerrahi tekniğiyle tedavi daha tehlikesiz hale gelmiştir. yine de, hastalığın tedavisinden çok önlenmesine ağırlık verilmektedir. yapılması gereken, koyun ve sığır leşlerinin dikkatle yok edilmesi ve köpekler tarafından yenmelerinin önlenmesidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol