musab bin umeyr

sergey
peygamber efendimiz doneminde yasamıs ve o’na gonulden baglanıp hidayete ermıs sahabelerden bir tanesidir.peygamber efendimiz’e fiziksel olarak cok benzemekteydi.efendimiz uhud savası’nda cubbesını cıkarıp kendısıne gıydırmıstı.o da bu cubbenın hakkını vermek ıcın canla basla savasıyordu.ve bır allah dusmanı onu efendimiz sanarak sol kolunu bir kılıc darbesı ıle kopardı.o’nun ıse soyledıgı tek cumle "cok sukur rasulullah’ın sol kolu kurtuldu" ıdı.sag kolunu da bır kılıc darbesı ıle koparırken "cok sukur rasulullah’ın sag kolu kurtuldu"diyordu.ve karsısındakı kılıcını tekrar kaldırınca o kadırsınas sahabı basını uzatarak "vur!bir bu kaldı alacagın o da allah ve rasulunun yolunda feda olsun" dedi ve son nefesını verdı.
mekke’nın en zengınlerınden olan musab bin umeyr oldugu zaman uzerıne ortulecek bır kefene dahi sahip degıldı.butun malını ve mulkunu allah yolunda harcamıstı.uhud savasında mertebesıne ulasan musab bin umeyr sehidlerin efendisi olarak da anılır.
allah ondan razı olsun.
collenchyma
sahabelerden. yakışıklılığıyla ön plandaydı.

tüm kızlar onla izdivaç etmek isterdi.musab bin ümeyr sokağa çıktığında tüm kızlar pencerelere geçerdi. (bkz: hz.yusuf)
ancak kendisi nefsine hakim olmuştu.

müslüman olduktan sonra bir savaşta bütün üyeleri kesildiği halde bayrağı yere düşürmemeye çalışmış ve şehitlik mertebesine ermiştir. ve çok zengin bir tüccarken öldüğünde üstüne örütlecek bir kefen bile bulunamamıştır. bir bez parçası kafasını örtseler mahrem yeri açıkta kalıyordu mahrem yerini kapatsalar başı. peygamber efendimize danıştılar. şöyle buyurdu; mahrem yerini örtün ve defnedin.

işte musab bin ümeyr böyle bir sahabe idi.
ithilquessir
islamiyetin ilk yillarinda buyuk bir zenginligi geride birakarak musluman olmus, zirhi icinde hz muhammed’e benzerligi yuzunden uhud savasinda sancak tasirken paramparca edilerek oldurulmustur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol