entry sonuna nokta koymak

my son is father
sozlugun imla kurallarına verdigi onemin sonucu olarak kural halini almıs bir durumdur. uyulmaması ve bu durumda diretilmesi halinde ucurulmaya kadar giden bir hadise. kanaatimce sozluk bu kuralı koymussa ve yazar olarak biz kendi istegimiz ile buraya girmişsek buna uymak zorundayız. nokta koymamakta diretmek ve bu yuzden ucurulmak saçmadır. buna uymayacaksan ilgili yazarın, tabir yerinde ise delikanlı gibi gitmesi daha uygundur.

ammavelakin durum bu kadar basit degildir. daha çömezlikten yazarlıga adım attıgınız ilk dakikalardır ve aynı entry için birden fazla yazar, sizi nokta koyma konusunda uyarır. oysa ki bu yazarların cogu ne gammazdır ne baska birşeydir, kraldan cok kralcı zihniyettir. madem ki nokta koyma konusunda bu kadar titiz davranılmakta o zaman başka kurallarada uyulma konusunda titiz davranılmalıdır. bu kurallar ne diye soranlar için; sozluk içerisinde gammaz, moderator gibi kurumlar bulunmaktadır. uyarı yapmak isteyen yazar bunu öncelikle bu kişilere bildirmelidir. uyarı gerekiyorsa, gerekli uyarıyı bunlar yapmalıdır. şimdi birileri cıkıp böyle bir kural yok, gotunden mi uyduruyorsun, her yazar herkese uyarı yapabilir derse tek diyebilecegim boyle bir kural olma gerekliligidir.

ayrıca uyarı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlarda vardır, bazı sınırların aşılmaması gereklidir aksi halde insanın içindeki bazı duyguları şiddet içeren bir şekilde dışa vurum istegi uyandırır.

edit: yönetimden gelen haberle, 1. paragraf külliyen yalan olmu$tur.
maliyeci
sanırım artık eskisi kadar üstüne düşülmeyecek bir mevzu.yoksa günümün yarısı kullanıcılara mesaj atmakla geçiyor.sonuç alamamak ve kötü adam olmak da cabası.
schenardi
öncelikle tam da ben bu konuya yazmaya başlamadan jedi den ilgili duyurunun gelmesini kalp kalbe karşıymış deyü nitelendirip kendi kendime bir avuntu kaynağı oluşturduğumu belirtmeden geçemeyeceğim. dilbilgisi konusundaki hassasiyeti bu oluşuma katıldığım günden beridir -ki bu da aslında sadece 10 gün olmakta- anlayabilmekte ve kabullenebilmekteyim. sonuçta adına türkçe denmekte olan bir dil mevcut, biz bu dili kullanıyoruz, karşılıklı olarak bu dil aracılığıyla birbirimizle iletişim kurmaktayız ve madem bunun kuralları da var kendine özgü o halde bizim de bunu piç etme hakkımız elbette ki bulunmamakta. sözlüğün kendine özgü kuralları da olabilir elbette, burada geçerli olan diğer kurallar gibi, fakat bu türkçe imlasının sözlük kuralı olması başlangıçta bana biraz tuhaf gelmişti doğrusu. sebebi de şu: evet hiçbirimizin türkçe dururken kendimize özgü bir dil oluşturmamızın bir manası yok ve evet bunu çok yapmak isteyen varsa gidip başka yerde yapabilir fakat en nihayetinde bu kuralların varlık sebebi insanların birbiriyle olan iletişimini belli bir düzen içinde yapması değil midir? sadede geleyim: türkçe kurallarına uyulmasına evet, fakat kuralların şekilci bir anlayışla yukardan dayatılması bana göre çok kabul edilebilir bir durum değil. entry içi cümlelerde nokta bulunmaması hakikaten yazılanların anlaşılmamasına neden oluyor, dolayısıyla çorba kıvamında yazılmış bu entry lerin uyarılmasını anlarım çünkü bu uyarının amacı sopa göstermek değil yazılanların anlaşılır hale gelmesi olur. ancak özellikle tam bir cümle dahi oluşturmayan, birkaç kelimelik bir tanım biçiminde yazılan bir entry nin sonunda nokta olmaması halinde o entry nin "aha nokta yok ben şunu bir uyarayım da otorite göstermiş olayım" şeklinde bir tatmine aracı olması pek doğru bir davranış olmayacaktır. (böyle bir şey olduğu iddiasında değilim zaten böyle olmadığı da yazımın başında bahsettiğim jedi genel mesajından da anlaşılmaktadır) hal böyleyken benim naçizane kural tavsiyem, şekilci kural yaklaşımının bir tarafa bırakılıp kuralın genel bir çerçeve hükme dönüştürülmesi ve "entry lerin anlaşılır olması gerekmektedir özellikle imla aykırılıkları sebebiyle karmaşık duran entry ler uyarı sebebi olacaktır bu uyarıların dikkate alınmaması halindeyse bu bir atılma sebebi haline gelecektir" şeklinde yeni baştan kurgulanmasıdır. () ((bkz: sözlük içinde noktasal sebeplerle polemik yaratılması ve bu polemiğe katılma hevesi))
meaningless
kalkmasi yerinde olan gereksiz kural. cünkü: cümle sonuna nokta koymayi her insan bilir. fakat bu kuralin feshedilmesiyle birlikte, sözlük ici mesaj yoluyla uyarilarda bulunan nokta bekcileri, bundan böyle virgül kullaniminda telkin etsinler. kesinlikle daha etkili olacagina inaniyorum
(bkz: cümle arasina virgül koymayan hayvanlar)
independence
dile onem vermekle cumle sonuna nokta koymanin paralel gereklilikler icerisinde seyrettiginin son derece farkinda olan jedi’nin, sadece insanlara "nokta koyalim allaha$kina, bakin burasi dilbilgisine son derece onem veren bir sitedir lutfen siz de onem verin" $eklinde ki mesajla$malara daha fazla zaman ayiramayacagini anlami$ olmasinin sonucunda iptal etmi$ oldugu kuraldir.ayrica duyuruda da belirtilmi$tir ki sozlugu yoneten ki$iler cumlelerin sonunda gerekli noktalama i$aretleri olmayan tum entrylere igrenerek bakmaya devam edeceklerdir.
meaningless
entry sonuna nokta koyulup koyulmadigina takmis pimpirikli kisilerin, sirf bu yüzden entryi sondan basa okumalarina artik bir son vermis emekli kural.
meaningless
mesaj kutuma son derece küstahca buldugum silüeti asagida verilmis olan mesajlarin düsmesine son vermis eylem/süper olay/jübilesini tamamlamis kural

"nokta kullanmanız veya kullanmamanız gibi bir seçenek sunulmadı size burda.diğer sözlüklerdeki gibi değil maalesef.imla-noktalama ya uyuyoruz biz sözlük olarak.bir an önce düzeltin lütfen.yaptırımına maruz kalmak istemiyorsanız."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol