marko paşa

bilgirgin
aziz nesin ve selahattin ali tarafindan 25 kasim 2006 da cikarilan mizah dergisi.60.000 tirajina ulasmistir.
siyasileri hedef alan mizahi icerigi oldugu icin kapatilmistir.
hasan pasa,okuz pasa, malum pasa, merhum pasa gibi isimlerle tekrar yayinlanmistir o zamanlarda.
firambogaz
doğum tarihi bilinmeyen marko paşa 1888 yılında vefat etti. asıl adı marko apostolidis olan bu osmanlı hekimi rum asıllıydı.


ilk ve orta öğrenimini yunanistan’ın meyve bahçeleri ve bağlarıyla ünlü syros adası’nda yaptı. sonra, ailesi ile birlikte gittiği istanbul’da mekteb-i tıbbiye-i şahane’yi (askeri tıbbiye) bitirdi. mezun olduğu yıl, cerrahi kliniği şefliğine atandı. iyi bir hekim olarak kısa sürede ün kazandı ve mirlivarlığa (osmanlılar’da sancak beylerine verilen paşalık rütbesi) yükseltilen ilk hekim oldu. 1861’de sultan abdülaziz’in hekimbaşılığına getirildi. 1871’de mekteb-i tıbbiye-i şahane nazırlığı’na atandı. 1878’de, 2’nci abdülhamit döneminde meclis-i ayan (senato) üyeliği’ne getirildi. kırımlı aziz bey’le birlikte hilâl-i ahmer* cemiyeti’nin (türkiye kızılay derneği) kurulmasında katkıda bulundu.

set me free
derdini anlatmak üzere kendisine gelenleri telkin edici,yatıştırıcı,eleştirici hiçbir cevap vermeden cevabı bırakın hiçbir kelime etmeden dinleyen garip bir insanmış kendileri.buna rağmen laf edeni hiç de bitmemiş bu da ayrı bir garipliktir. git derdini marco paşaya anlat buradan geliyormuş.
westkhan
bir nevi dert mercii günümüzde halkımız herşey için kapısını aşındırmakta bir büyüğümüz bir elleri öpülesi şahıs.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol