türk sporunda ilkler

firambogaz
ilk milli olimpiyat komitemiz 1908 yılının temmuz ayının son haftasında kuruldu.

uluslararası olimpiyat komitesi’nde türkiye ilk kez 1909 yılında berlin’de selim sırrı tarcan tarafından temsil edildi.

türk bayrağı ilk kez resmen 1912 yılında stockholm olimpiyat oyunları’nda dalgalandı. bu oyunlara katılmak için dönemin osmanlı milli olimpiyat cemiyeti genel sekreteri ve uluslararası olimpiyat komitesi’nin türkiye temsilcisi selim sırrı tarcan gazetelere sporcuları oyunlara çağıran ilanlar verir. bu ilanlara sadece iki ermeni genci ilgi gösterir. vahram papazyan ve mıgır mıgıryan adlarındaki bu gençler kendi olanakları ile isveç’e gidip, ülkemizi temsil ederler.

ilk yabancı antrenörlerimizin öyküsü ise şöyle. cumhuriyet sonrası atatürk spora büyük önem verdi. ve 1 yaşındaki cumhuriyetin ilk katılacağı olimpiyatlar olan 1924 paris olimpiyatları’na en iyi şekilde hazırlanılmasını istedi. ve ülkemize ilk yabancı antrenörler olarak futbol takımımızın başına iskoçyalı billy hunter,güreşçilerimizin başına macar raol peter ve de de atletlerimizin başına alman abrahams getirildiler.

1936 berlin olimpiyatları’ nda ise ilk kez bayrağımız şeref kürsüsüne çekilir. serbest güreşte ilk şeref kürsüsüne 78 kiloda mersinli ahmet kireççi çıkar.

ilk kez istiklal marşımız çalınır ve ilk altın madalyamızı alırız. ilk altın madalyamızı ise 61 kiloda yaşar erkan alır.

1936’da ayrıca ilk bayan sporcularımız da bu oyunlara katılır.

1992 barselona olimpiyatları sonrası yapılan ix.paralimpik oyunlara ise türkiye ilk kez 1 sporcu ve 2 idareci ile katıldı.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol