31 mart olayı

firambogaz
tarihimizde rumi takvimle 31 mart 1325, miladi takvimle 13 nisan 1909’da ortaya çıkan ve sultan ii. abdülhamit’in tahtından indirilmesi ile sonuçlanan ve adına kısaca 31 mart olayı/isyanı/ihtilali denilen olay şu şekilde gelişmiştir :

ii. meşrutiyetin ilanı, ii. abdülhamit’in işine gelmemişti. abdülhamit, selanik’ten istanbul’a gönderilen avcı taburları, ordudan atılan alaylı subaylar arasında geniş bir propaganda yaptırdı. askerlere ve subaylara gizliden gizliye para dağıtarak onları kışkırttı; bundan cesaret alan avcı taburları taşkışla’da, subaylarını hapis ederek ayaklandılar. adliye nazırı nâzım paşa, hüseyin cahit bey’e benzetilerek, lazkiye mebusu arslan bey ile birlikte ayaklananlar tarafından öldürüldü.

11 gün devam eden ayaklanma, selanik’ten gelen ve mustafa kemal’in de kurmay başkanı olarak katıldığı ve mahmut şevket paşa kumandasındaki hareket ordusu tarafından bastırıldı. istanbul’da sıkıyönetim ilan edildi. daha sonra sultan ii. abdülhamit tahtından indirildi ve yerine sultan v. mehmet getirildi.

tiryaki
tarih kitaplarında sürekli olarak yanlış taraflara cekilmek istenmiş talihsiz bir vaka örneğidir bu.oysa ki cok iyi bilmekteyiz ki sultan abdülhamit han’ın bu ayaklanmayı bastıracak yeterli asker ve donanımı mevcuttu,sorun olan sey sultan abdülhamid hanın kardes kanının dökülmemesi uğruna kendi tahtından vazgecebilecek kadar yüksek gönüllü olmasıdır.kendisi tahta geldikten sonra saray icinde ve dışında genel bir mali disiplin uygulayıp osmanlı devletinin düyun_u umumiyeye olan borclarını bitirmiş osmanlıcılık fikrini yayarak imparatorluktan ayrılmak isteyen ermeni ve balkan topluluklarını tekrar istanbula bağlamayı basarmıştır.bunların yanında ta o günlerden beri bugünkü filistin topraklarında gözü olan yahudi zenginlerinin gayesini sezmiş,onları anadolunun ceşitli bölgelerine dağıtmıştır.bugün anadoluda yasamını sürdüren bircok yahudi vatandasımızın kökü bu olaylara kadar dayanır.bugün ise abdülhamid hanın kitaplarımızda kızıl padişah olarak lanse edilmesi gercekten de acınası bir durumdur.
cetniklereolum
tarihçiler bu olayı kendi hatalarını unutturmak ve sultan abdülhamidi tahttan indirmek için ingiliz gizli servisi ile beraber tertip ettirdikleri konusunda ittifak etmişlerdir isyanı bastırmak için getirilen hareket ordusu müslüman katili makedonlardan oluşmuştur nu olay sonunda kurulan mahkemelerde birçok masum insan idam edilmiştir.
(bkz: resmi tarih)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol