antisemitizm

selanich
sami irki dusmanligi,"yahudilik diye birsey olmasaydi antisemitizm onu yaratirdi" demis amcamin biri.durup duruken olusmamis yahudilerin tarih boyu yaptiklari ibnelikleri en aza indirgemek icin buyuk bir mucadele ornegi sergilemislerdir.ozellikle son zamanda musluman toplumlari ornek verebiliriz.daha eskisi icin <bkz adolf hitler>
ya basta viva zapatista
israil devletinin işgali ve savaş suçu işlemesi sonucu sözlükte ve ülkemizde görülmesi en üst düzeyde olan durumdur.insani olandan yana olmak antisemitizme de karşı olmak demektir.

unutulmaması gereken en önemli husus insanları bu kötü düşünceye sevkedenin kapitalist küreselleşme olduğunu görememek veya sistem yandaşlığı yapıp işgallere karşı durulurmuş sanmaktır.bir halka ya da inanç sistemine değil, reel politik argümanlara bakmak gerekirken;bunlara bakmamak insanlığı daha kötü günlerin beklediğinin habercisidir.
angelus
semitizme karşı duyulan düşmanlıktır. anti-semitizm, dönem dönem yahudi ırkına veya yahudilik dinine karşı duyulan düşmanlığına da dönüşmüştür.

anti-semitizm’in tohumları ilk çağlarda yahudilerin yaşadıkları putperest toplumlarla çelişkiye düşmeleri sonucu atıldı. yahudilerin putperestliğe karşı çıkmalarının nedeni ülkelerine bağlı olmamaları biçiminde algılandı. kısacası başlangıçta anti-semitizmin temelini din farklılıkları oluşturdu.

hristiyanlığın ortaya çıkmasından sonra antisemitist hareketler hıristiyanlık inancını yahudi sızmasından korumak ve hz. isa’nın çarmıha gerilişinin intikamını almak karakterine büründü. roma imparatorluğu zamanında iskenderiye’de yapılan yahudi katliamı buna bir örnektir. ortaçağda zaman zaman yahudiler aleyhinde asılsız söylentiler (mesela hristiyan çocuklarının yahudi ayinlerinde kurban edildiği) ortaya çıkıyor ve bu söylentilerden etkilenen halk yahudilere karşı kanlı eylemler yapıyordu. aynı dönemde müslüman ülkelerde anti-semitizm ehli kitap sayılan yahudiler’in zımmilik statüsüne tabi tutulması sonucu bir sorun oluşturmadı. müslüman ispanya’da (endülüs), bağdat, şam ve kudüs’te yahudiler sanat, ticaret ve bilim dallarında özgürce çalıştılar ve büyük katkılarda bulundular.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol