bağdat cafe

agire jiyan
bulutsuzluk ozlemi’nin felluce isimli albumunde yer alan son derece anlamli, insani alip uzaklara goturen $arkisi. powerturk tarafindan once klipteki sava$a hayir yazisi flula$tirilarak gosterilmi$, ardindan da klip yasaklanmi$tir. haklidirlar da, ne demek sava$a hayir(!), insanlar oldursun birbirini kan ciksin. bari$ olmasin, duzen tutulmasin.
agire jiyan
mayis 2005’te yasaklanan kliple ilgili haberin tam metni $oyledir:

yillardir "savasa hayir" diyen rock grubu bulutsuzluk ozlemi, powerturk kanali tarafindan gectigimiz gunlerde sansurlendi ve dun de yasaklandi. kanal, grubun ’bagdat kafe’ sarkisinin klibini siyasi bularak yayindan kaldirdi. solist nejat yavasogullari, "bu fikir ozgurlugune uygulanan bir sansurdur" dedi.

unlu rock grubu bulutsuzluk ozlemi’nin iki sarkilik yeni single’i ’felluce-bagdat- kafe’de yer alan ’bagdat kafe’ sarkisinin klibi bir haftadir yayinlandigi powerturk muzik kanali tarafindan dun yayindan kaldirildi. sarki ve klibin siyasi icerikli oldugu dile getirilerek yasaklanmasina, bulutsuzluk ozlemi’nin solisti nejat yavasogullari tepki gosterdi: "bu fikir ozgurlugune uygulanan bir sansurdur!" klibin yayinlandigi sure icinde de yavasogullari’nin gitarinin uzerindeki ’savasa hayir’ yazisi mozaiklenerek okunmasi engellenmisti. dmc etiketiyle cikan single’daki sarkiya klip ceken muzik sirketinin yetkilileri de "artik savasa hayir demeyen kimse kalmadi" diyerek kanali protesto etti. nejat yavasogullari konuya iliskin olarak soyle konustu: "savasa hayir’ soyleminden birilerinin rahatsiz olacagini ve 10 yildir gitarimdaki o yazinin flulastirilacagini hic dusunemezdim. powerturk kanali savasa hayir yazisini flulastirip yayinliyordu. biz buna da tepki gosterdik. plak sirketim bunu duzelttirecegini bildirmisti. simdi de dmc’ye klibin siyasi oldugunu soyleyerek yayindan kaldiriyorlar. bu fikir ozgurlugune uygulanan bir sansurdur. diger kanallar bu klibi yayinliyor. herhangi bir sey yok cunku klipte. col dekoru icinde cektik. aylin aslim’in goruntuleri de var. o da vokal yapiyor. trt dahil tum kanallar yayinliyor. biz amerikanciliga karsi oldugumuz icin biraz ters geldi sanirim."
aias
ahan da yasaklanmış sözler:

yolumuz uzun yavrum
sen leyla ben mecnun
maksat bağdat, babil’in kulesi
en kolay yol çöl, en kestirme
lakin yaşlı kahin der,
"dur gitme orda taş üstünde taş omuz üstünde baş kalmadı"
fırtınadan kumlar
içimize sızar
çöl rüzgarı yüzümüzü kavurur
dudaklarımız çatlar
serap görür gönlüm mü avunur
şu gelen yarim mi
göster yolu kahin çok yorgunum
bekler o şimdi beni
çok geç kaldım
buluşmam lazım bağdat kafe’de
bağdat kafe, varamadım hala.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol