jahbulon

darth sidious
alintidir
.
.
.
freemasonlukta 8. asamaya ulasmis kisilerin ogretisinden yer alan, ilahlik payesi, inandiklari tanriya verilen bir isim. daha alt evrelerde, ornegin 8. ve asagisi ogretide yer alan isimler ve terimler farklilik gosteriyor, freemasonlugun bir kurali olarak evreler ilerledikce, ana ogretide yer alan bazi gizlli bilgiler bu komunitede bulunan insanlara bir usleri tarafindan yavas yavas aciklaniyor. tam kesinliligi bilinmemekle birlikte tahminen 8. evrenin altindaki freemasonlara aciklanan tanrinin ozel bir adi yok, ancak onlar yaratan tanrinin tum kainati kusursuz bir mimari ile yarattigina(’the great architect of the universe-ayrica bu ogreti asamasinda gecen tanri’nin kayip bir adi oldugu da dusunuluyor, hatta bu kayip adin jahbulon oldugu varsayimi bile mevcut) ve bu yasayis icerisinde herhangi bir hata olmadigina inaniyorlar. bir cok freemason genellikle 3. asamanin(master level) otesine gecemiyor, kaldi ki 3. asamaya bile gelebilemk buyuk bir olay olarak goruluyor.
bu isim bir kac kelimenin birlesiminden olusuyor, soyleki;
ibranice de tanri anlamina gelen "yahweh", babilonlarin tanrisi "bel"(ya da ’baal’) ve bir antik misir tanrisi olan "on". (tabii bu bilgi, yine freemasonluk komunitesinin disindaki insanlarin dusundugu genel gecer bir bilgi, bazi kaynaklarda bu ismin bilesenlerinin tamamen farkli oldugu, kimi kaynaklar da her harfin farkli bir simgesel anlami oldugunu dusunuyor.) jahbulon hakkindaki tek kesin kani ise, bu ismin gunes tanri ile ilgili oldugudur.
freemasonlukta, gelinen 31. asamadan sonra yer alan ogretide(yine usttekinden alttakine soylenerek bilgilendirme gerceklesiyor, bilindigi kadariyla yazili, yazili olsa bile cogaltilmis bir belge bulunmuyor) bu "tanrilik kavrami" ya da baska bir deyisle "tanrinin adi" degisiyor. bu sefer tanriya jahbulon yerine lucifer deniyor ki lucifer bir cok kutsal kitapta adi gecen seytanin ta kendisidir. bir melek olarak yaratilmis, daha sonra cennetten kovularak seytanolmustur.
freemasonlugun bu ileri safhasinda tanrinin seytanla ozdeslestirilmesi aslinda akla cok yakin gorunmuyor. yine burada hakim kani, lucifer’in de ayni jahbulon gibi bir sifre, bir simge oldugu.
zaten birinci ahitin vurguladigi en onemli seylerden bir tanesi, kesinlikle tanriya farkli isimler verilmemesi, baska pagan tanrilari ile ozdeslestirilmemesi ve benzetme yapilmasinin yasaklanmasidir. bunlar goz onune alindiginda, freemasonlukta tanriya verilen bu adlarin birer sifre, anlam yuklu simgeler oldugu savi hemen hemen kesinlik kazaniyor.
darth sidious
alintidir
.
.

ingiliz gazeteci yazar stephen knight’in iddiasina gore jahbulon, "evrenin buyuk mimari’nin diger adidir. ve bunu ancak en ust derecelerdekiler bilmektedir.
genel kaniya gore sozcukteki her hece bir tanriyi temsil etmektedir. toplam 3 tanridan olusur. iddia sahipleri masonluktaki 3 sayisi takintisinin iddialarini destekledigine isaret ederler.
jah : yehova. burda kastedilenin monoteist dinler oldugu dusunulmekte.
bul: musevilerin yehova’yi kabul etmeden once taptiklari baal’i temsil ettigi dusunulmekte. baal hakkinda bazi iddialar kendisinin orumcek vucutlu ve 3 basli tasvir edildigi ve seytan’in ta kendisi oldugu yonunde.
on: bu tanri hakkindaki genel kani ise misir tanrisi osiris oldugu yonunde. osiris’in ozelligi ise insanlar arasinda insan suretinde bir tanri olmasidir. bu da masonlarin kendilerini gordukleri sekli yansitir

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol