kalibrasyon

firambogaz
ulusal ya da uluslararası standartlara göre izlenebillirliği mümkün olan ve doğruluğu kanıtlanmış ölçü aleti ya da cihazlarıyla karşılaştırılarak, standart olmayan ölçü aleti veya cihazlardaki sapmaların belirlenmesi ya da ayar yolu ile ortadan kaldırılmasıdır.
urban f
iso 9000 kalite güvence sistemine göre, "kalibrasyon" bir ölçme cihazının göstergesinin, ölçülen büyüklüğünün gerçek değerinden sapmasını belirlemek ve belgelendirmektir. ölçme, bir işin , onun için belirlenmiş standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığının, gerekiyorsa yapılacak düzeltme sonuçlarının göstergesidir.


bir başka ifade ile, kalibrasyon, biri ulusal standardlara göre izlenebilirliği olan ve doğruluğu belirli iki ölçü aletinin, karşılaştırılarak standart olmayan ölçü aletindeki sapmaların tesbiti veya ayar yolu ile ortadan kaldırılmasıdır.
serpens
bir kamera, alet, cihaz veya sistemin belli bir standartla karşılaştırılarak belirli özel ölçümler yapılmak suretiyle hatalarını tespit etmek, düzeltmek veya telafi etmek için uygulanan; kamera kalibrasyonu, arazi kalibrasyonu, atölye kalibrasyonu, alet kalibrasyonu gibi türleri olan düzeltme ve ayarlama işlemi. diğer tanımla, herhangi bir alet, sistem veya büyüklüğün, yetkili organlarca kabul edilmiş bir standart veya norm değerden farkını bulma, fabrikasyon ölçümleri ve testleri ile uyarlık derecesini bulup anlama ve karşılaştırma işlemi. örnek olarak, paris’te saklanan platin-iridyum karışımı standart metre ile, kullanmakta olduğumuz metrenin arasındaki farkın bulunması gösterilebilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol