domus aurea

xerxes
domus aurea latince bir kelimedir. manasi altin saray ya da altin ev demektir.

millattan sonra 64 yilinda roma sehri buyuk bir yangindan dolayi oldukca buyuk capli zarara ugramisti. bu yanginda o sirada imparatorluk tacini giyen roma imparatoru nero roma’daki yangindan dolayi suclanmisti. hatta bu yangini bir evin teras katindan izleyip elinde lir’iyle sarki soyledigi rivayet edilmektedir.

ama bu soylentiler dogru degildir. zira o donemde yasamis olan romali tarihciler bu olayi pek dogrulamamaktadir. zira nero, o buyuk yangindan sonra roma’nin yeniden insa edilmesi icin caba sarfetmistir. fakat bu yeniden insa etme sirasinda ozellikle roma halkindan yani pleblerden yuklu miktarda vergi toplamistir. iste bu vergilerden imparator nero kendine roma’daki bir parkin tam orta yerine altin kaplamali altin saray (golden house) yani domus aurea yaptirmistir. nero’nun bu evi yaptirmasi, halkin tepkisini toplamistir haliyle.

bu altin evin mimari severus, muhendisi ise celer’dir. 50 hektarlik bir alan uzerine insa edilmistir. bu ev aslinda bir komplekstir yani parklarin, bahcelerin, kucuk gollerin ve evlerin oldugu bir komplekstir ama altin ev burada dikkat ceken yapi oldugu icin buraya domus aurea ismi verilmistir.

domus aurea, roma mimarisinin en guzel orneklerinden biridir. bu komplekste altigen planli bir yapi vardir ve oturma odasi olarak kullanilmaktydi. ve bu altigen planli odanin cevresinde odaciklar yer almaktaydi.

diger onemli iki yapi ise avludur. oldukca genis bir alana yayilmis olan bu avlunun ortasinda bir havuz vardi.

son onemli yapi ise tonozlu bir tavana sahip olan odadir. tonozlu yapilar zaten roma mimarisinde onemli bir yere sahirtir. iste bunu domus aurea’da bir kez daha gormus bulunmaktayiz.

sonuc olarak, domus aurea roma mimarisinin onemli eserlerinden biridir. nero zamaninda yapilmis olan bu ev, insa edildigi zamanlarda oldukca spekulasyonlara sebep olmustu...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol