kızılcik

my son is father
kizilciklar oldu mu
selelere doldu mu
gonderdigim coraplar
ayagina oldu mu
mendili eline
mendili verdim geline
kara kina yollamis yar benim ellerime

’diye sozleri olan bir sarki.
paulina
diğer adı da kiren’dir. ekşi bir tadı vardır. olgunlaşınca tadı yerine gelir. tam olgun olmayanlarından turşu yapılır. ayrıca kompostosuda yapılabilir.
su hayat bitsede gitsek
kızılcık agacı cok uzun olmayan ve yavas buyuyen simsir gibi 150 yıllık bir ornegının capı 30cm.dir.meyva veren cınsının yenı kesılmısının suda battıgı(denedım)kuruduktan sonra batmıyo ama yarı agır odunu olan odun rengi beyaza yakın ve zamanla kalınlıkla dogru orantılı olarak ıcındeki boylu boyunca deligin kayboldugu sert/sıkı dokulu lif yapısı saglam agactır.cok kaliteli ok ve yay yapım malzemesidir.enıne dogru capraz bir sekilde kestıgınızde yas halkalarını gorebılırsınız ama damar su yolu gorulmez.eger yay yaparken bu katlara (halkalara)dikkat ederek yaparsanız muazzam bir yayınız olur.tatlı suya kabugunu soymadan bıraktıgınızda (uzun suruyor ama)kan kırmızı renk alır.aynı sekilde islendıkten sonra kırılmaması ıcın ateste haslandıgınızda da aynı rengi alır.agır dusecegi icin balta/tırpan gibi aracların sapında kullanılmaz ama cabuk yorulmuyor isenınıztavsıye ederim kullanın.dehset can yakar. ince kabugu vardır.oz odunludur.suyu bunyesınde barındırdıgından kolay kolay kurumaz.kabugunu soymadan kurumaya bırakmanız gerekır aksı halde govdede catlaklar olusur ve doner.kurutma islemını direk gunes ısıgını gormeyecek biryerde yapmanız gerekir .dogru buyur eger sık agaclık icine dumduz olarak 4 ile 5 metre uzamıs olanları bulabılırsınız.kalınlıgı 3 parmak olupta rengi yesıl olanlar genelde meyve vermeyen cınsı olurlar.bunların dayanımı az olur.rende ile islemeye uygundur.duzgun (dogru) lif yapısı vardır.anadoluda zelve yapmak icinde kullanılır.
su hayat bitsede gitsek
meyvesini bolca yersenız agız ve dilinizi tahris eder.meyvesinin suyunu agız ve karın kısmına sıkıp yuz ifadesini de ayarlayıp sevdicegin ilgisinin ve sefkatının kollarına kendinızi sevdıcek bunu fark edene kadar bırakbılırsınız.ha sonra ne olur kızılcıksopası ve etkileri.
urban f
( cornus ) :kızılcıkgiller familyasından; çoğunluğu çalı veya ağaç halinde odunsu ve bir kaçı da otsu karakterde, kışın yaprak döken veya her zaman yeşil bitki cinsidir. yaprakları sade, uzun veya kısa saplı, genellikle çatallı tüylüdür. çiçekleri salkım veya şemsiye şeklindedir. 40 kadar türü vardır. meyvesi yuvarlaktır. yurdumuzda yetişen türü sarı çiçekli kızılcıktır. boyu 7-8 metre kadardır. çalı şeklinde olanları da vardır. kış aylarında yapraklarını döker çiçekleri yapraklarından önce açar. renkleri sarıdır. yaprakları karşılıklı dizilmiştir. meyveleri sonbaharda olgunlaşır. 1-1,5 cm boyundadır. parlak kırmızı renktedirler. lezzeti buruktur.meyveleri şeker, müsilajlı maddeler ihtiva eder. kabuklarında ise reçineli maddeler, tanen ve müsilaj vardır. meyveleri yenir veya şurubu yapılır.

kullanıldığı yerler:
meyveleri ishali keser. kabızlık yapar. kabukları ateş düşürür. ağız paslanmasını giderir. ağız yaralarını geçirir. şurubu, vücuda kuvvet verir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol