nils ve uçan kaz

xerxes
bana cocuklugumun o masum gunlerini animsatan cocuk romani. isvecli kadin yazar selma lagerloff tarafindan yaratilmistir. 1980’li yillarin ilk yarisinda bu romanin cizgi roman versiyonu vardi ve babam bana o cizgi romanlardan alirdi. okumayi ve yazmayi ogrenmemi saglayan ve daha ilkokul 1’e baslamadan okumayi ogrenmemin en buyuk etkenlerinden biri de bu cizgi romandir. ayni zamanda cizgi filmleri vardi bunun ve yillar once trt 1’de yayinlanirdi.

bu eserde cok sayida karakter vardir. nils holgersson isminde yaramaz bir cocugun basindan gecen ilginc maceralarini anlatir bu roman. simdi isterseniz bu maceradaki baslica karakterleri taniyalim.

nils holgersson: ana karakterdir. kendisi yaramaz bir cocuktur. ciftci bir anne ve babanin haylaz ogludur. yaptigi haylazliklar oylesine had safhaya ulasmistir ki, bir gun bir buyucu tarafindan kucultulerek parmak cocuk haline getirilir. sonra olaylar gelisir.

karot: nils’in can dostu. kendisi bir kostebektir. sivri ve keskin disleriyle her turlu zorlugun ustesinden gelir. devamli olarak nils’in yaninda bulunur.

morton: beyaz ve evcil bir kazdir. en buyuk hayali bir yaban kazi surusune katilip ucabilmektir ve bunu da gerceklestirir. boynunda bagli bir ip vardir. nils’in en yakin dostudur.

akka: yaban kazi surusunun basinda bulunan tecrubeli ve bilge kaz. surunun tek komutanidir.

gunnar: yaban kazi surusunun en guclu kazidir. cok cesurdur. arkadaslarini kurtarabilmek icin her turlu tehlikeyi goze alir.

siri: yaban kazi surusunde dikkat ceken disi kaz. dayanilmaz derecede berbat bir sesi vardir ve surekli olarak sarki soyler. surudeki diger yaban kazlari bunun sarki soylemesinden hep rahatsiz olurlar.

lasse: surudeki obur yaban kazi. en sevdigi yemek solucandir ve solucanlara bayilir. kilolu bir kazdir ve pek sevimlidir.

ingrid: surudeki en guzel yaban kazi. pek sevimli bir disi kazdir.

rex: kendisi bir tilkidir hem kurnaz hem de aptal bir tilkidir. nils’in can dusmanidir. dogal olarak surudeki yaban kazlarinin da can dusmanidir ve onlari yemek ister.

emmenrich: nils ve ailesinin oturdugu evin bacasinda yuva yapmis bir leylektir. iyi kalpli bir leylektir.

cocuklugumun nasil da habersiz gectigini animsatir nils ve ucan kaz...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol