affenpinscher

passive
kökeni tam olarak bilinmemekle beraber terrier soyundan türediği tahmin edilen süs köpeği. bilinen en eski süs köpeği ırklarından biridir. ortalama ömrü 12-14 yıldır.

http://www.westminsterkennelclub.org/breedinformation/toy/images/affenpn.jpg
pipisik
kökeni : almanya
karakteri : affenpinscher isminin anlamını hem görünüm hem de davranışlar açısından çok güzel yansıtmaktadır. almanca "affen" kelimesi maymun, "pinscher" ise terrier anlamına gelmektedir. fransada ise bu ırk bıyıklı küçük şeytan anlamına gelen "diablotin moustachu" olarak bilinmektedir. özünde bir terrier olmakla birlikte, hareketli, meraklı, cesur ve inatçıdır. aktif ve dayanıklı olmasının yanında fare ve sıçanları yakalayacak kadar atik ve kıvraktır. aynı zamanda oyuncu ve yaramaz tavırlarıyla şaklabanlıklar yapmayı sever. havlama ve tırmanma eğilimi vardır. terrierlerin çoğundan farklı olarak diğer köpekler ve petlerle iyi geçinir. sahibine ve dostlarına karşı inanılmaz bir bağlılık gösterir. genellikle sakin huylu olmasına rağmen bir tehdit oluştuğunda korkusuz ve atılgandır. bu küçük köpek için ideal ailenin güçlü bir espri anlayışı olmalı ve eğlenceyi sevmelidir.

genel özellikleri : bilinen en eski oyuncak ırklarından olan affenpinscher kare görünümlü kompakt ve sağlam yapıda bir vücuda sahiptir. derin bir göğsü vardır. bacakların dik ve vücuda yakın olması vücudun kare yapısını daha da vurgular. başı yuvarlak fakat kaba değildir. vücuduyla orantılı olan baş, kendinden emin bir şekilde dik tutulur. uzun kaşları ve sakalı ile yüzü bir maymunu andırır. ifadesi ise komik bir ciddiyete sahiptir. gözleri yüzüyle orantılı bir büyüklükte, koyu renkli, parlaktır. dışa doğru çıkıntı yapmaz ve zeki bakışlara sahiptir. kulakları kesilerek dik duracağı bir şekil verilmesi yaygın bir uygulamadır. doğal haliyle dik, yarı-dik veya düşük durabilir. burnu kısa gittikçe daralan sivri bir yapıdadır. burun uzunluğu genellikle iki göz arasındaki mesafe kadardır. dudakları siyahtır ve alt dudak çıkıntılıdır. kuyruk kesilebilir veya doğal bırakılabilir. genellikle kuyruk 2,5-5 cm uzunluğunda kesilir. kesik olan kuyruk dik tutulur. doğal halinde de kuyruk diktir ve vücut üzerinde kavis yapar. kürkü kaba yapılı ve vücudun genelinde yaklaşık 2,5 cm uzunluğundadır. baş, boyun, göğüs, karın ve bacaklarda ise daha uzundur. kürk yapısı kötü koşullara karşı dayanıklı kılar. kürk rengi olarak siyah, gri, gümüş, kızıl veya siyah-ten renklerinin tümü kabul edilebilir. siyah renklilerin tüy yapısı sert ve mat görünümlü veya tüyler arasında bir kaç beyaz veya gümüş tüy ile karışık şekildedir. bütün kürk renklerinde genellikle kaşlar ve sakallar daha açık tondadır. bazılarında ise baş bölgesindeki tüyler siyah bir maske oluşturur.
bakımı : kaba yapıdaki kürkü haftada 2-3 kez fırçalanmayı gerektirir. her 3 ayda bir de makas ile şekil verilmelidir. diğer terrierlerde de olduğu gibi ırkın en büyük avantajlarından biri tüy dökmemesidir.
yaşam ortamı : affenpinscher apartman yaşamına uygun bir köpektir. dışarıda oynamaktan hoşlanan affenpinscher ev dışında yaşayamaz.

karakter özellikleri
başka köpeklerle geçinme :
başka petlerle anlaşma :
yabancılara davranış :
itiat seviyesi :
eğitilebilirlik :
koruma özelliği :
egzersiz ihtiyacı :
boyut ve ağirlik :
kilo erkekde : 3 - 3,36 kg
kilo dişide : 3 - 3,36 kg
irk boyutu : oyuncak
yükseklik erkekde : 25 -38 cm
yükseklik dişide : 25 - 38 cm
oyunculuk : 5
irk özellikleri :
kişilik : tehdit edildiğini düşündüğü anda saldırgan olabilir.genel olarak sevimli, becerikli, inatci, hareketli ve cesurdur.
yetenekleri : koruma bekçi
yaşayabileceği iklim : ilıman iklim
en uygun yaşam alanı : küçük boyutlu ev
taşıyabileceği hastalıklar : kırıklar, patellar luksasyon, leg perthes hastalığı patend ductos arteriosus, bıngıldak kapanmaması, solunum problemleri ve göz enfeksiyonları
yaşama süresi : 12-14 yıl
tüy özellikleri :
tüy yapısı : sert, kaba, mat
tüy uzunluğu : orta uzunlukta
tüy dökülmesi : tüylerini dökmez.
fırçalama : hafta boyunca birkac kez fırcalanması gereklidir.
traş ve banyo : 3 ayda bir tuyleri icin traş ve banyo gereklidir.
alabileceği renkler : siyah gri gümüş ten rengi
diğerleri : :
irk grubu : oyuncak
kökeni : almanya
bağlı olduğu klup : akc ankc ckc fci kc ukc
diğer isimler : diablotin moustachu

kaynak : bursak9.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol