sisyphus

memet
isledigi suc yuzunden tanrilar tarafindan buyuk bir tasi bir tepeye cikarmakla cezalandirilmis efsane kahramani. sisyphus tasi her tepeye cikardiginda tekrar asagi dogru yuvarlanmaktadir. yaptigi bu anlamsiz isle sisyphus, albert camus’nun sisifos soyleni adli eserine konu olmustur.
shevek
sisifos açgözlü ve hilekar bir kraldır. homeros, sisifos’u en hünerli olarak anlatır. kuzenini baştan çıkarmış, erkek kardeşinin tahtını ele geçirmiş ve zeus’un güvenine ihanet etmiştir. bunun üzerine zeus, hades’ten sisifos’u cehennemde zincire vurmasını istemiştir. sisifos aklını kullanarak kendini zincirlemekle görevli thanatos’u zincire vurmuştur kurnazca. thatanos can almaktan sorumlu olduğu için uzun süre hiçbir can alınmamıştır yeryüzünden. bu nedenle düşmanları ölmeyen ve savaşlardan keyif alamayan ares bu duruma müdahale edip thanatos’u serbest bırakmış, sisifos’u tartarus’a göndermiştir. burada ünlü cezasını almıştır.

sisifos tanrılar tarafından büyük bir kayayı dik bir tepenin doruğuna yuvarlamaya mahkum edilmiştir. sisifos’un tepenin doruğuna ulaştığı her seferde kaya aşağı geri yuvarlanmaktadır ve sisifos her şeye yeniden başlamak zorunda kalmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol