priene

xerxes
ege bolgesinin en onemli antik kentlerinden biri.

bir arkeolog olarak priene hakkindaki bilgilerimizi aktaralim sozluge degil mi?

priene, anadolu’da helenistik donemin en onemli kentlerinden biriydi. yuksek bir tepenin uzerine konumlanmis bir kenttir. efes ile birlikte helenistik donemin en gozde kentidir. tanrica athena’ya ithaf edilen muhtesem bir tapinak vardi priene’de. bu tapinagin en onemli ozelligi anadolu’da ionik duzende yapilan tapinaklarin ilki olmasidir. bu tapinagin ionik duzende olmasi helenistik donemde anadolu’da mimari alaninda bir devrim kabul edilir. 6*11 sutun planina gore yapilmis bir tapinaktir.

kentte muhtesem bir sekilde insa edilmis bir agora vardir. priene’deki diger onemli yapilar ise demeter tapinagi, zeus tapinagi, gymnasium, stadyum ve tiyatrodur.

priene’de dikkat ceken en onemli unsur, kentte muhtesem bir ahenkle isleyen su dagitimidir. hakikaten, priene’de su dagitimi basli basina bir muhendislik harikasidir. akropoliste insa edilen su kemeri, kentte pismis kilden yapilmis su borulariyla baglanmistir. yerin altindan gecen bu su borulari ozellikle kentin onemli binalarina, tapinaklarina su sagliyordu.

kentteki tiyatro’da hakikaten mimari ozelligiyle dikkat cekmetedir. yunan stilinde bir tiyatrodur. sahnenin on tarafinda 5 adet memmer koltuk vardir ve bu 5 koltuk buyuk bir olasilikla rahipler icin ayrilmisti.

sonuc olarak priene tam manasiyla bir yunan kentidir ve helenistik donemde bir yunan kentinin tum ozelliklerini barindirmaktadir. buradaki athena tapinagi helenstikdonemde ionik stil mimarinin baslamasina vesile olmustur...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol