köpek eğitimi

serco
genel egitim, kopege mutlaka verilmelidir. kimi kopek bu tur egitimleri kendiliginden ogrenir gibi gorunse de bu sirada yanlis aliskanliklar edinebilecegi icin asagidaki egitim kurallarina kesinlikle uyulmalidir.

1) eve uyum: oncelikle annesinden yeni ayrilmis yavru kopeklerin eve alistirilmasi saglanir. genellikle bu olay pek sorun olusturmamakla beraber bazen yavru, annesinin ve kardeslerinin ozlemi icerisinde olabilir. bu yuzden yalniz kaldigi zamanlar aglamaya baslar. burada dikkat edilmesi gereken konu kopekle fazla ilgilenmemektir. aksi taktirde kopek surekli ayni ilgiyi bekler, goremedigi zaman da mutsuz olur.

2)yeme icme aliskanligi: kucuk yavru kopeklerde gerekli besini alabilmesi icin gunde 5 ogun verilir. ogun sayisi kopek buyudukce azaltilarak, kopek bir yasina geldiginde 1 ’e indirilir. yeme ve icme egitimi icin, kopek onune konulan besini hemen bitirmeli, bitirmedigi taktirde belli bir sure sonra kaldirilmali ve yemek her gun ayni saatlerde verilmelidir.

3)tuvalet aliskanligi: bunun icin cesitli yontemler onerilmektedir.

a ) yavru kopeklerin uykudan kalktiktan hemen sonra veya yemek yedikten belirli bir sure sonra istenilen yere goturulerek tuvaletini yapmasi beklenir. yaptigi taktirde odullendirilir. bu yontemlerden en basitidir.

b ) kucuk ve orta yasli kopeklerin egitiminde iyi bir gozlem gerekmektedir. kopegi sik araliklarla disari cikartarak, disarida tuvalet yapmasi saglanir. tuvaletini yaparken kopek sozlu olarak odullendirilir. ancak kopek tuvalet pozisyonu aldiginda kopek sahibinin hareket etmemesi ve kopegin gorebilecegi bir yerde olmasi gerekir. aksi taktirde kopek vazgecebilir.

c ) evde tuvalet egitimi: bu amacla kopegin bulundugu ortamin yarisina gazete kagidi serilir. kopek gazete kagidinin uzerine tuvaletini yaptigi zaman odullendirilmelidir. dikkat edilmesi gereken bir konu da bu gazete kagitlarinin bir kac kat olmasi ve kirlendikce usttekinin alinip atilmasidir. kopek gazetenin uzerinden baska bir yere tuvaletini yapiyorsa, tuvaletini yaptigi yer temizlenirken, kopek temizleyen kisinin yaninda olmali ve temizleyen kisinin yuz ifadesinden ve sesinden yanlis bir hareket yaptigini anlamalidir. kopek bu uygulamayi ogrendikten sonra gazete ile kapli alan kucultulur ve gazete kopegin tuvaletini yapilmasi istenilen yere konulur. ancak bu yer degisimi bir anda yapilmamali, asamali bir sekilde alistirarak yapilmalidir. kimi kopek sahibi kopegi yanlis yere tuvaletini yaparken gordugunde kopegin uzerine dogru kosarak veya bagirarak tuvalet yapmasini engellemek istemektedir. ilk bakista bu uygulama her ne kadar basarili olursa da kalici bir takim sorunlara neden olabilir. ornegin, yetiskin bir kopegin heyecanlandigi zaman idrarini kacirmasi bu yuzdendir. ozellikle bu tur egitimler icin sabir ve zaman gerekmektedir. bazi kopekler bu egitimi cok cabuk bir sekilde kavrar, bazilari ise daha gec kavrarlar. bu egitim 5 aylik yasa kadar verilmis olmalidir.

bu amacla uygulanan cesitli ticari preparatlar bulunmaktadir, ancak bunlarin basari duzeyleri tartismalidir.

bu egitimde yapilmamasi gerekenler;

a- kopeginizin daha az idrar yapacagini dusunerek suyunu azaltmayin ya da kesmeyin, cunku kopeklerin onunde surekli su bulundurulmasi, istedikleri zaman su verilmesinden daha dogrudur.

b- kopeginizin burnunu idrarini yaptigi yere surmeyin, cunku bu kotu ve yararsiz bir cezadir. sadece tuvaletini yaptigi yeri koklamasini saglayip, disari alin.

c- kimi kopek kendiliginden tuvalet yapmak istedigi zaman huysuzlanir, kopek sahibi bu davranisa anlam veremez ve kopegi cezalandirir. bu durumda kopek yanlis bir sey yaptigini dusunerek daha sonra hareketleriyle belli etmeden istenilmeyen yere idrarini yapar.

kopeginizin disarida her yere tuvaletini yapmasina izin vermeyiniz ve tuvaletini yaptigi yeri temizleyiniz. bu sekilde kopeklerin cevreden olumsuz tepki gormesini de onlemis olursunuz.

4) cevreye zararin onlenmesi: bu amacla ozellikle kucuk yastaki kopeklerin dis degistirme doneminde aliskanlik haline getirdikleri kemirme eylemi giderilmeye calisilir. bunun icin kucuk yastan itibaren dis kasintilari ortaya cikmaya basladigi donemde oyuncak kemikler verilir ve kopegin cevredeki esyalara zarar vermesi engellenir. dogal kemikler de kaynatilarak verilebilir, ancak bunda asiriya kacmamak gerekir. aksi taktirde sindirim bozukluklari gorulebilir.

5) tasma aliskanligi: yavru kopekleri n bu aliskanligi edinebilmeleri icin en iyi yontem boyunlarina tasmayi cagristiracak herhangi bir seyin takilmasidir. kucuk yastan itibaren kopeklerin tasma ile dolastirilmalari ilerisi icin yararlidir. kimi kopek sahipleri, kopek uzerinde guzel durdugu icin zincirden yapilmis tasmalari kullanmayi tercih ederler. ancak, agirliklarindan dolayi tasiyamadiklari icin, kucuk yavru kopeklerde bu uygulama yanlistir.

6) kopegin adini ogrenmesi ve alismasi: oncelikle tek heceli bir isim secilmelidir. yavru kopeklerde yemek verirken, onlarla ilgilenirken, onlari cagirirken vb. durumlarda tekrarlanarak kopegin ismini ogrenmesi ve alismasi saglanir. dikkat edilmesi gereken bir konu, bu isim secilirken kopegin buyuklugu ve irkinin goz onunde bulundurulmasidir.

kimi kopek sahibi gelecegi dusunmeden kopege uymayan isimler vermektedir. bu isimler ileride cevre tarafindan yadirganacagi icin kopek sahibi bu ismi degistirmek durumunda kalabilir.

7) kopegin duduge alistirilmasi: bu amacla kopege adi ogretilirken bazen duduk kullanilir, boylece kopek duduk sesine de alistirilmis olur.

8) kopegin havlamasinin onlenmesi: yavru kopekler anneleri ve kardeslerinden ayrildiginda ve yeni bir yere getirildiklerinde yanlarinda surekli olarak birisine gereksinim duyarlar. yalniz kaldiklarinda ise oncelikle sizlanarak daha sonra sizlanmanin siddetini arttirarak havlamaya baslarlar. bunun onlenmesi icin kopeklerin bulunduklari yere, ya saat ya da acik bir radyo konulmasi iyi sonuc verebilir. bunun yani sira kopegin bulundugu ortama bir zil konularak kopek havladiginda zile basilarak havlamasi engellenir. diger bir yontem ise kopek havladiginda kopegin bulundugu odanin kapisini calmak ya da kapiya ucunda agirlik bulunan bir ip baglayarak ipi cekip birakmaktir. bu egitim sabir gerektirir, her aglayisinda sabirsiz davranarak kopegin bulundugu yere gidilmesi olumsuz sonuc verir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol