hatmi

faten
temmuz-agustos aylarinda, pembemsi-beyaz renkli cicekler acan, 50-150 cm yuksekliginde, cok senelik, otsu ve tibbî bir bitkidir. sulak cayirlar ve dere kenarlarinda bulunur. govdeleri dik ve tuyludur. yapraklari sapli ve cok tuyludur. cicekler, dallarin ucundaki yapraklarin koltugunda tek tek veya gruplar hâlinde bulunur.
urban f
( althaea officinalis ) :ebegümecigillerden; büyük, yuvarlak, yumuşak yapraklı ve uzun köklü bir bitkidir. çiçekleri beyazımsı mor veya pembedir. hekimlikte kökü ve yaprakları kullanıllır. içeriğinde fazla miktarda müsilaj vardır. çiçekleri temmuz ve ağustos aylarında, kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.

kullanıldığı yerler:
nezle ve bronşitin sebep olduğu şikayetleri giderir. ağız, boğaz ve diş eti iltihaplarını iyileştirir. bağırsak iltihaplarını giderir. sancıları dindirir. dövülmüş hatmi taneleri, vücuda sürülecek olursa, sivrisinek ve böcek sokmalarını önler.
epikuros
barış manço’nun nane limon kabuğu şarkısında geçen bir çiçekti hatmi çiçeği. çocukken bizim bildiğimiz çiçeklerden biri olmadığından "ha ha ha hapşı çiçeği" diye duyduğumuz ve yanlış bildiğimiz şarkı sözlerindendi ayrıca.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol