civanperçemi

faten
haziran-eylul aylarinda, beyaz veya pembemsi renkli cicekler acan, yol kenarlarinda, tarlalarda ve kurak topraklarda yetisen 20-100 cm yuksekliginde, kokulu, cok senelik ve otsu bir bitki. binbiryaprak otu veya kandilcicegi olarak da anilmaktadir. govdeleri dik, dalsiz ve yumusak tuyludur. yapraklari sapsiz ve koyu yesil renklidir. cicekleri, kucuk tepecik (kapitulum) halinde bir araya toplanmis olup, yalanci bir semsiye durumunu meydana getirirler. bu kapitilumun dis tarafinda 5-6 tane dil seklinde beyaz renkli disi cicekleri, orta kisminda ise tup seklinde, kirli-beyaz renkli erdisi cicekleri vardir. meyveleri gri renkli ve tuysuzdur.
urban f
( yaraotu ) :bileşikgillerden; çeşitli türleri olan bir kır bitkisidir. kuru topraklarda, yol kenarında yetişir. yaprakları uzun ve parçalıdır. çiçekleri beyaz ve pembedir. kandil şeklinde gruplaşmıştır. kokusu çok güzeldir. hekimlikte dal, yaprak ve çiçekleri kullanılır. içinde achillein denilen acı bir madde vardır.

kullanıldığı yerler:
hazımsızlığı ve kansızlığı giderir. kanı temizler. balgam söktürür, öksürüğü keser. sinirleri ve vücudu kuvvetlendirir. bağırsak ve mide gazlarını giderir. ishali keser. basur memelerini tedavi eder. kızamık, boğmaca, raşitizm, albasması, aybaşı gecikmesi ve kemik hastalıklarında faydalıdır. idrar söktürür. yaraları iyileştirir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol