akdiken

faten
mayis-haziran aylarinda, sari-yesil renkli, kucuk cicekler acan bodur bir agac. orman ve koru kenarlarinda bulunur. dallari karsilikli, uclari diken halindedir. yapraklari karsilikli ve saplidir. cicekler kucuk demetler halinde bir araya toplanmistir. kure seklinde ve bezelye buyuklugundeki meyvasi evvela yesil, olgunlukta morumsu-siyah renk alir.
urban f
(gemeiner kreuzdorn, nerprun alaterne, common buckthorn) :mayıs-haziran aylarında, sarı-yeşil renkli, küçük çiçekler açan bodur bir ağaçtır. orman ve koru kenarlarında bulunur. dalları karşılıklı, uçları diken halindedir. yaprakları karşılıklı ve saplıdır. çiçekler küçük demetler halinde bir araya toplanmıştır. küre şeklinde ve bezelye büyüklüğündeki meyvası evvela yeşil, olgunlukta morumsu-siyah renk alır.türkiye’de yetiştiği yerler: bolu ve trabzon civarıdır.

kullanıldığı yerler:
bitkinin kullanılan kısmı taze meyvalarıdır. meyvalerında yağ, renkli maddeler, şeker ve glikoz vardır. iyi bir müshildir. şurubu yapılır. müshil ilacı olarak kullanılır. bunlardan başka meyvalarından yeşil bir boya da hazırlanır. memleketimizde yetişmekte olan bir akdiken çeşidi de “cehri” adıyla anılır. bu cins sadece memleketimizde yetişir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol