gabriyel akyuz

serco
1959 yilinda mardin ilinin midyat ilcesine bagli alagoz (bakisyan) koyunde dogdu. ilk ogrenimini koyde tamamladiktan sonra, mor gabriyel manastiri’na giderek mesihsel ve kilise ogrenimine agirlik verdi. orta dereceli ogrenimini ise nusaybin ve mardin de bitirdi. bunun yani sira, istanbul-fono mektupla ogretim kurumu ingilizce 2. kursunu tamamladi. ingilizce olarak da, soon bible course-england adli incil kursunu bitirdi.


nusaybin, odabasi koyu kilisesi’nde diyakos ve egitmen olarak sekiz yil calisti. mardin suryani kadim cemaati ve donemin ruhani reisi rahip cebrail allaf ‘in istekleri uzerine, metropolit mor temateos samuel aktas tarafindan 10 mart 1985 tarihinde papaz olarak takdis edilip, halen gorev yaptigi kirklar kilisesi’ne atandi.


p. gabriyel akyuz ; papaz rutbesiyle goreve geldikten sonra ruhanilik hizmetlerinin yani sira suryaniler ile ilgili eserler yazmaya baslamistir. bu konuda yogun gayretler icerisinde calismalarina devam etmektedir. bugune kadar "deyrulzafaran manastiri’nin tarihi", "nusaybin’deki mor yakup kilisesi ve nusaybin okulu", "suryani muzigi", "suryaniler’de felsefik siirler", "mardin’in merkezinde, civar koylerinde ve ilcelerinde bulunan manastirlarin tarihi", "azizlerin sefaati (suryanice ve arapca’dan turkce’ye ceviri)", "diyarbakir meryemana kilisesi’nin tarihcesi" ve "susamisligi gideren suruclu mor yakub’un yasam oykusu" adli yapitlara imza atmistir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol