behçet kemal çağlar

xerxes
cumhuriyet doneminin en onemli sairlerinden biri.

behcet kemal caglar 10 temmuz 1908 yilinda orman mufettisi sami bey’in oglu olarak erzincan’a bagli tepecik koyunde dunyaya gelmistir.

behcet ismi babasinin amcasinin ismi olarak, kemal’de hurriyet kahramani namik kemal’e izafetle verilmistir.

1913 senesinde behcet kemal, bolu’da imaret ilkokuluna baslamistir.ilk okul yillarinda bile siir ezberlemeye ve okumaya merakli olan behcet kemal’e ogretmenleri okulun bahcesinde yuksek bir yere cikararak babasinin ezberlettigi siirleri okuturlardi.

normal tahsiline 1915 yilinda konya’da baslamis, ilk olarak mevlana turbesinin arkasindaki numune mektebi’ne devam etmis, ertesi yil, konya sultanisi’nin ilk kismina devama baslamistir.

1916 senesinin sonbaharinda babasi kudus ziraat mudurlugu’ne tayin edildiginden birkac ay kudus’te kalmistir.

kudus’ten kayseri’ye gelen behcet kemal, ilk, orta ve lise tahsilini kayseri’de yapmistir. 1925 senesinde sinavla zonguldak maden muhendis mektebine girmis ve 1929 senesinde yuksek madem muhendisi olarak bu mektepten mezun olmustur. maden tarama enstitusu merkez muhendisi olarak ankara’da goreve baslamistir.

halkevlerinin acilisinda yazdigi ve sahsen rol aldigi coban piyesi ve ardindan yazdigi ve oynadigi ergenekon piyesi dolayisiyla buyuk ataturk’un dikkatini cekmistir.degerli, unlu yazarlar ve politikacilar ile yakin munasebetler kurmus, hepsinin sevgi ve takdirini kazanmistir.1935’te halkevleri mufettisi olarak gorevlendirilmis, bu gorev ile yurdun her tarafini dolasmis; halk siirleri ve halk sanati ile yakindan ilgilenmek firsatini bulmustur.

ataturk’un olumu behcet kemal’in ruhunda derin bir aci yaratmis, memleketin ve milletin kurtulmasinda ataturk’un basarilarinin hayrani olarak, kendisini ataturk’e ve o’nun inkilaplarina adamasina sebep olmustur.

buyuk millet meclisi’nde erzincan milletvekili olarak 25.01.1949 tarihine kadar hizmet etmistir. ataturk devrimlerinden odun verildigi gerekcesiyle milletvekilliginden, istifa etmistir.daha sonra sirasiyla robert kolej’de ogretmenlik, kurucu meclis uyeligi, trt yonetim kurulu baskanligi, akbank nesriyat mudurlugu, trt program uzmanligi gorevlerinde bulundu.

kaynak:
http://www.sbkcilkogretim.org/sbkc.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol