tutankamon

faten
mezarindaki inanilmaz zenginlik bulundugu halde tutankamon (mo: 1361-1352) hala hakkinda en az bilgi bulunan firavundur. tahta cikma hakkini, unlu kral akhenaton (mo.1379-1362) ile kralice nefertiti’nin kizi prenses ankhesenpaaten’le evlenerek elde etmisti. tutankamon’un ebeveyninin kimler oldugu konusunda, bazi uzmanlar bu firavunun, ”akhennaton’un nefertiti disinda bir kadindan olan oglu” tezini ileri suruyorlar. bazi uzmanlara gore de tutankamon, akhenaton’un babasi iii. amenofis’in (mo.1417-1379) birinci karisi tiy’den dogmustur. kesin olan, tutankamon’un iii.amenofis ve akhenaton’sa akraba ve soylu oldugudur. dokuz yasinda tahta cikan ve adi 12 yasina kadar “tutankaten” olan tutankamon (gunes tanrisi amon’un yasayan temsilcisi) krallar arasi savaslarini en yogun oldugu donemde dogmustu. krallarin fethettikleri topraklarin genisledigi ve komsu ulkelerden de altinin ulkeye aktigi bu donemde misir, dunyanin en zengin ulkesiydi firavun vaktini, daha cok yonetimin bulundugu memphis’le geciriyordu ama misir’in baskenti teb sehriydi. tutankhamon’un tahta ciktigi sirada misir’in butun tapinaklari bakimsizliktan kiriliyordu.
karpuzz
iktidarda az kalmasına rağmen mısır’ın en çok bilinen krallarındandır.
tarihte bu kadar bilinmesinin nedeni de 1922 yılında mezarının bulunması nedeniyledir.
laneti olduğu söylenir.
instrument
mumyası ilk defa sergiye açılan kral. tarihçiler bu güne kadar en iyi korunmuş mumya olduğunu söylüyorlar. mumyanın sadece başı ve ayakları sergileniyor. üzerinde koruyucu bir örtü örtülmüş durumda.
seeyouindisneyland
tutankaton (tanrı aton’un yaşayan sureti) ismiyle doğan mısır firavunu tutankamon’un kökenleri bir sır perdesinin ardında saklı. ancak birçok uzman firavunun, tektanrılı aton dinini kuran iv. amenotep ile kraliçe nefertiti’nin oğlu olduğunu düşünüyor. amon’un dinine geçmesiyle ismi tutankamon, teb’in batısında bir tapınak yaptırmıştır.
akhenaton’un halefi olan genç firavun, 9 yaşında çıktığı tahtta dokuz sene kalır ve 18 yaşında ölür. tutankamon, milattan önce 1335 ile 1327 yılları arasında ülkesini yönetmiştir.
firavun, öldükten sonra teb’deki krallar vadisi’ne gömülür. 1922’de howard carter tarafından keşfedilen mezarı, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden birisi olmuştur, çünkü mezar hemen hemen hiç zarar görmemiştir. tutankamon’un mezarından, m.ö 14. yüzyılda sanatlarının zirvesindeki mısırlı sanatçılar tarafından yapıldığı saptanan hazine niteliğinde nesneler bulunmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol