leonhard euler

quod erat demonstrandum
isvicre’nin riehen kentinde, matematikci bir ailenin oglu olarak dunya’ya gelen euler, surekli olarak matematigin konusuldugu bir ortamda buyumustur. matematigi iyi bilen babasinin, yetismesinde onemli bir payi olmustur. johann bernoulli’den dersler almis ve nicolaus bernoulli, st. petersburg’a gittiginde, euler’i de beraberinde goturmustur. yasaminin onemli bir kismi burada gecmis ve bircok eserini burada yazmistir. bir ara buyuk friedrich’in daveti uzerine berlin’e gitmis ve 1741’den 1766’ya kadar berlin akademisi’nde calismistir. 1766’da carice ii. katarina’nin davetlisi olarak tekrar st. petersburg’a donmus ve olunceye kadar orada kalmistir.

euler burada gunesi gozleyerek zamanin hassas bir bicimde saptanmasi uzerine calismalar yapti. bu calismalar sirasinda gunese cok uzun sureler bakmasi yuzunden 1735’de sag gozunu kaybetti, 1766’da ise diger gozunu kaybetmesine ragmen, calismalarini surdurmustur; cunku olaganustu bir bellege sahip oldugu icin, buluslarini ara ara yazdirabilmistir. iki kez evlenmis ve 13 cocugu olmustur. euler, en cok eser birakan bilim adami olarak taninir; hayattayken 530 kitabi ve makalesi cikmis, olumunden sonra ise elyazmalarinin yayimlanmasiyla bu sayi 771’e ulasmistir.
kaynak:wikipedia
assassin
daniel bernoulli’ye ihanet eden bilim adamı.daniel bernoulli’nin euler’e yolladığı hidrodinamik adlı makaleyi euler’in hocası olan daniel bernoulli’nin babası johann bernoulli’nin emriyle hemen yayımlamamış 2 sene bekletmiştir.johann bernoulli,oğlu daniel bernoulli’yi kıskanmış bunu da gururuna yedirememiş ve euler’e oğlunun makalesini 2 sene bekletmesini söylemiş.bu 2 sene içerisinde hidrolik adlı bir makale yayımlayan johann bernoulli euler’in sayesinde oğlunu hak ettiği yere oturtmamış ancak kendi de oturamamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol