hüseyin avni aker

serco
beden egitimi hoca ve trabzon beden terbiyesi asbaskani. huseyin avni aker (1889-1944) trabzon sehir stadina adi verilen kisi


1889 yilinda trabzon’ un vakfikebir ilcesinin cavuslu koyu’nde dunyaya geldi. ilk,orta tahsilini trabzon’ da yapti ve trabzon mahalli mektebinden mezun oldu. istiklal savasi’na katilarak cephede dusmana karsi savasti. 1925 yilina kadar akcaabat, surmene ve trabzon’da ilkokul ogretmenligi yapti. 1926 yilinda unlu spor adami selim sirri tarcan tarafindan istanbul’da acilan beden egitimi kursuna katildi ve buradan diploma aldi. trabzon tarihinin ilk beden egitimi ogretmeni olarak tarihe gecen h. avni aker trabzon lisesi muallim mektebi ve ticaret lisesine atandi. buralardaki basarili hizmetlerinden sonra beden terbiyesi bolge asbaskanligi (simdiki genclik ve spor il mudurlugu) gorevini ustlenerek trabzon sporunun en ust makamina yukselen degerli spor adami yasama veda ettigi 1944 yilina kadar bu gorevini surdurdu.


huseyin avni aker gorevde bulundugu yillar icinde trabzon’a bir stat kazandirmak ve bugun stadin bulundugu araziyi bu amacla istimlak etmek icin cok ugrasti. onun muthis cabasi daha sonra adinin verildigi stadi trabzon futboluna kazandirdi.

huseyin avni aker’in arkadasi olan unlu beden egitimi ogretmeni ve antrenor hayri gur stada avni aker adinin verilme oykusunu soyle anlatiyor. 1940’li yillarda huseyin avni aker’le ayni okulda beraber calistik. kendisi hem lisede ogretmendi hem de beden terbiyesi bolge mudurlugu’ne vali nezdinde asbaskanlik gorevini yurutuyordu. 1972-77 yillari arasinda trabzon’da beden terbiyesi’nde 5 yil bolge muduru olarak calistim. bu sirada stad insaati tamamen bitmis ve isim araniyordu . zamanin valisi adil cigeroglu baskanliginda bir genel kurul olusturuldu. bu genel kurul da ben de vardim ve huseyin avni aker ismini ben teklif ettim. cunku bu stada en cok onun emegi gecmisti. sanat okulu ile yeni mahalle arasi o zamanlar ucurumdu ve bu ucurumu at arabalari ile toprak tasiyarak doldurduk. topragi zemine serdikten sonra cimleri ekmeye basladik. daha sonra ise altmis kisilik kapali tribun ile acik tribun yaptik. o zamanin parasiyla tum bunlar 40 bin liraya mal olmustu. tum bunlari vali cigeroglu’na anlatinca o da bana hak verdi ve stada avni aker’in isminin verilmesini istedi. o zamanlar buna tek karsi cikan rahmetli ziya nemli olmustu. nemli stada idmanocaginin eski kaptani riza kugu’nun adinin verilmesini istiyordu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol