gaziantep üniversitesi

serco
ilk mezun oldugum universite olmakla birlikte ,

cekirdegini ortadogu teknik universitesi mutevelli heyetinin 05 ocak 1973 tarihli ve 1973/47 nolu toplantisinda alinan mh.1973/47-170 nolu kararla kurulmu$ olan ortadogu teknik universitesi makine muhendisligi bolumu olu$turmaktadir. 10 mayis 1974 tarihli mutevelli heyet toplantisinda alinan 1974/13-117 sayili kararla mevcut makine muhendisligi bolumune ilaveten elektrik muhendisligi bolumunun acilmasina karar verilmi$ ve gaziantep`te ki kurulu$ muhendislik fakultesine donu$turulmu$tur. 1974 yilinda temel bilimler bolumu ile lisan bolumu kurulmu$, fakulteye 1977 yilinda uygulamali kimya bolumu eklenmi$tir. 1981 yilinda in$aat muhendisligi kurulmu$, 1982 yilinda uygulamali kimya bolumu gida muhendisligi bolumune, temel bilimler bolumu fizik muhendisligi bolumune donu$turulmu$tur.


milli egitim bakanligina bagli faaliyet gosteren gaziantep meslek yuksekokulu ile kahramanmara$ meslek yuksekokulu 1981 yilinda orta dogu teknik universitesi gaziantep muhendislik fakultesine baglanmi$tir.


gaziantep universitesi 27 haziran 1987 tarihinde 3389 sayili yasa ile kurulmu$tur. ayni yasa ile odtu bunyesindeki gaziantep muhendislik fakultesi ile gaziantep ve kahramanmara$ meslek yuksekokullari gaziantep universitesine baglanmi$ ve mevcut akademik birimlere ilaveten tip, fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, kahramanmara$ ziraat fakultesi, $anliurfa ilahiyat fakultesi, adiyaman egitim fakultesi ile turk musikisi devlet konservatuari, kilis meslek yuksekokulu, saglik, fen ve sosyal bilimler enstituleri ilave edilmi$tir.


3.7.1992 tarih ve 3837 sayili yasa ile kahramanmara$ ziraat fakultesi ile kahramanmara$ meslek yuksekokulu sutcu imam universitesine, $anliurfa ilahiyat fakultesi harran universitesine baglanmi$tir.


ana kampus gaziantep-kilis karayolu uzerinde $ehir merkezine 7 km uzakliktadir. universitemizin ana kampus, ta$ralar ve istimlaki gercekle$tirilen alanlarla birlikte $u andaki toplam alani 2.426.500 m 2 olup, yelligedik il ormaninin 840 donumluk kismi universite arazisi icerisindedir.


gaziantep universitesinde 9 fakulte, 3 enstitu, 5 yuksekokul, 9 meslek yuksekokulu bulunmaktadir. ta$radaki fakulte ve yuksekokullar ile $ahinbey ara$tirma uygulama hastanesi poliklinik binasi dahil, binalar ve tesisler 246.090 m²’lik bir kapali alani kapsamaktadir. yapimi devam eden ve planlanan in$aatlarla birlikte 2004 yilinda toplam 260.000 m²’lik kapali alana ula$ilmasi hedeflenmektedir.


1973 yilinda odtu’ne bagli makine muhendisligi bolumu ile temeli atilan muhendislik fakultesinin ogretim dili kurulu$undan bu yana ingilizce olup, egitim ogretim suresi hazirlik sinifi haric 4 yildir. fakultede makine, elektrik ve elektronik, fizik, in$aat, gida, tekstil, endustri, bilgisayar ve metalurji ve malzeme muhendisligi bolumleri bulunmaktadir.


tip fakultesi 1987 yilinda kurulmu$ ve 1988-1989 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. egitim-ogretim suresi 6 yildir. 2000-2001 egitim ogretim yilindan itibaren entegre sisteme gecilmi$ olup, 2001-2002 egitim-ogretim yilindan itibaren zorunlu hazirlik sinifinin acilmasi yuksekogretim kurulunca uygun gorulmu$tur. universitemiz ara$tirma ve uygulama hastanesi 2000 yilinin ocak ayinda kampus icerisinde yeni binasina ta$inmi$tir. universite ara$tirma ve uygulama hastanesi gerek fiziki, gerekse ileri teknoloji urunu modern donanimi sayesinde guneydogu anadolu bolgesinde geli$mi$ bir tani ve tedavi merkezi olmu$tur.


fen-edebiyat fakultesi 1987 yilinda kurulmu$ ve 1992-1993 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede ingiliz dili ve edebiyati, egitim bilimleri, matematik, tarih, turk dili ve edebiyati, turk dili ve edebiyati (io), biyoloji, sosyoloji, kimya ve arkeoloji bolumleri bulunmaktadir. sosyoloji, egitim bilimleri, kimya ve arkeoloji bolumu haric diger bolumlere ogrenci alinmaktadir. bati dilleri ve edebiyati bolumunde ogretim dili ingilizce olup, egitim-ogretim suresi hazirlik sinifi haric 4 yildir.


iktisadi ve idari bilimler fakultesi 1987 yilinda kurulmu$ ve 1993-1994 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede iktisat, i$letme ve uluslararasi ticaret ve lojistik bolumleri bulunmaktadir. 2000-2001 egitim-ogretim yilindan itibaren iktisat ve i$letme bolumlerinde ikinci ogretim programi acilmi$tir. uluslararasi ticaret ve lojistik bolumune henuz ogrenci alinmamaktadir.


adiyaman egitim fakultesi 1987 yilinda kurulmu$, 1997-1998 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede ilkogretim, guzel sanatlar egitimi, beden egitimi ve spor, egitim bilimleri, bilgisayar ve ogretim teknolojileri ve turkce egitimi bolumleri bulunmaktadir. ilkogretim bolumu sinif ogretmenligi, sinif ogretmenligi (io), sosyal bilgiler ogretmenligi ve matematik ogretmenligi programlarina ogrenci alinmakta olup, guzel sanatlar egitimi bolumu muzik ogretmenligi programina ve beden egitimi ve spor bolumu beden egitimi ve spor ogretmenligi programina ogrenci alinmamaktadir.


muallim rifat egitim fakultesi 1998 yilinda kilis’te kurulmu$, 1999-2000 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede ilkogretim, turkce egitimi, egitim bilimleri ve bilgisayar ve ogretim teknolojileri bolumleri bulunmaktadir. ilkogretim bolumu sinif ogretmenligi, sinif ogretmenligi (io) programlarina ve turkce egitimi bolumu turkce ogretmenligi, turkce ogretmenligi (io) programlarina ogrenci alinmakta olup, turkce egitimi bolumu turkce egitimi programina ogrenci alinmamaktadir.


gaziantep egitim fakultesi 2002 yilinda kurulmu$, 2003-2004 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede ilkogretim, guzel sanatlar egitimi, turkce egitimi ve egitim bilimleri bolumleri bulunmaktadir. sadece turkce egitimi turkce ogretmenligi programina ogrenci alinmaktadir.


adiyaman mesleki ve teknik egitim fakultesi 2003 yilinda kurulmu$tur. fakultede elektronik egitimi, giyim endustrisi ve moda tasarimi egitimi ve tekstil egitimi bolumleri bulunmaktadir. henuz faaliyete gecirilmemi$tir.


kilis fen-edebiyat fakultesi 2003 yilinda kurulmu$, 2003-2004 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. fakultede turk dili edebiyati, fizik, tarih, cografya, matematik, bati dilleri ve edebiyati ve biyoloji bolumleri bulunmaktadir. sadece turk dili ve edebiyati, fizik ve tarih bolumlerine ogrenci alinmaktadir.


turk musikisi devlet konservatuari 1988 yilinda kurulmu$, 1988-1989 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. turk musikisi devlet konservatuvarinda ses egitimi, temel bilimler ve turk halk oyunlari bolumleri bulunmaktadir. egitim suresi hazirlik sinifi dahil 5 yildir.


gaziantep saglik yuksekokulu 1996 yilinda kurulmu$, 1997-1998 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. yuksekokulda hem$irelik ve ebelik bolumleri bulunmaktadir. ebelik bolumune 1999-2000 egitim-ogretim yilindan bu yana ogrenci alinmamaktadir.


beden egitimi ve spor yuksekokulu 1997 yilinda kurulmu$, 1997-1998 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. yuksekokulda beden egitimi ve spor bolumu bulunmaktadir. 2000-2001 egitim-ogretim yilinda ikinci ogretim programi acilmi$tir.


kilis yusuf $erefoglu saglik yuksekokulu 1997 yilinda kurulmu$, 1997-1998 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. yuksekokulda hem$irelik ve ebelik bolumleri bulunmaktadir. ebelik bolumune 1999-2000 egitim-ogretim yilindan bu yana ogrenci alinmamaktadir.


gaziantep meslek yuksekokulu, 1976 yilinda kurulmu$, 1982 yilinda universitemize baglanmi$tir. gaziantep meslek yuksekokulu; teknik programlar bolumunde; bilgisayar teknolojisi ve programlama, elektrik, endustriyel elektronik, iklimlendirme ve sogutma, in$aat, endustriyel otomasyon, makine, otomotiv, tekstil, uygulamali taki teknolojisi, biyomedikal cihaz teknolojisi, radyo ve tv yayimciligi, a$cilik, endustriyel kalipcilik programlarina ogrenci alinmakta olup; dokum, gida teknolojisi, sihhi tesisat teknikerligi , matbaacilik ve mobilya ve dekorasyon programlarina henuz ogrenci alinmamaktadir. iktisadi ve idari programlar bolumunde; muhasebe, i$letme, buro yonetimi ve sekreterlik, bankacilik ve sigortacilik programlari bulunmakta ve tum programlara ogrenci alinmaktadir. saglik programlari bolumunde; hayvan yeti$tiriciligi ve sagligi programi bulunmakta olup, henuz ogrenci alinmamaktadir. ayrica; teknik programlar bolumunde; bilgisayar teknolojisi ve programlama, elektrik, endustriyel elektronik, in$aat, makine, tekstil, matbaacilik (meteb kapsaminda), mobilya ve dekorasyon (meteb kapsaminda), hazir giyim (meteb kapsaminda), cocuk geli$imi (meteb kapsaminda), cilt bakimi ve guzellik (meteb kapsaminda)ve kuaforluk (meteb kapsaminda) programlari, iktisadi ve idari programlar bolumunde; muhasebe, i$letme ve buro yonetimi ve sekreterlik programlarinda ikinci ogretim programi bulunmaktadir.


kilis meslek yuksekokulu 1987 yilinda kurulmu$, 1987-1988 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. kilis meslek yuksekokulu; teknik programlar bolumunde; elektrik, in$aat, makine ve bilgisayar teknolojisi ve programlama ve tekstil programlari, iktisadi ve idari programlar bolumunde; gumruk i$letme, muhasebe ve i$letme programlari bulunmaktadir. teknik programlar bolumunde; elektrik, in$aat, makine, bilgisayar teknolojisi ve programlama (meteb kapsaminda) ve tekstil (meteb kapsaminda) ikinci ogretim programlari, iktisadi ve idari programlar bolumunde; gumruk i$letme ve muhasebe programlarinda ikinci ogretim programlari bulunmaktadir.


saglik hizmetleri meslek yuksekokulu 1997 yilinda kurulmu$, 1990-1991 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. yuksekokulda hem$irelik, ebelik, tibbi dokumantasyon ve sekreterlik ve tibbi laboratuvar programlari bulunmaktadir. hem$irelik ve ebelik programlarina 1997-1998 egitim-ogretim yilindan bu yana ogrenci alinmamaktadir.


nizip meslek yuksekokulu 1997 yilinda kurulmu$, 1997-1998 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. teknik programlar bolumunde; antepfistigi tarimi ve teknolojisi, gida teknolojisi, yag endustrisi, iktisadi ve idari programlar bolumunde; i$letme, i$letme (io), buro yonetimi ve sekreterlik, buro yonetimi ve sekreterlik (io), muhasebe, muhasebe (io) ve bilgisayar teknolojisi ve programlama programlari bulunmaktadir. bilgisayar teknolojisi ve programlama programi haric tum programlara ogrenci alinmaktadir.


besni meslek yuksekokulu 1997 yilinda kurulmu$, 1998-1999 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. teknik programlar bolumunde; bilgisayar teknolojisi ve programlama, bilgisayar teknolojisi ve programlama (io) ve tekstil programlari, iktisadi ve idari programlar bolumunde; i$letme, i$letme (io), muhasebe ve muhasebe (io) programlari bulunmaktadir. tekstil programi haric tum programlara ogrenci alinmaktadir.


golba$i meslek yuksekokulu 1998 yilinda kurulmu$, 1999-2000 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. golba$i meslek yuksekokulu; teknik programlar bolumunde; bilgisayar teknolojisi ve programlama, iktisadi ve idari programlar bolumunde; i$letme ve muhasebe programlari bulunmaktadir. muhasebe programi haric diger programlara ogrenci alinmaktadir.


turizm ve otelcilik meslek yuksekokulu, 16 $ubat 2001 tarihinde kurulmu$, 2001-2002 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. iktisadi ve idari programlar bolumunde; turizm ve otel i$letmeciligi programi bulunmakta olup, zorunlu yabanci dil hazirlik sinifi okutulmaktadir.


oguzeli meslek yuksekokulu, 24.12.2002 tarihinde kurulmu$, 2003-2004 egitim-ogretim yilinda ogrenci alinarak faaliyete gecirilmi$tir. teknik programlar bolumunde bilgisayar teknolojisi ve uygulama programi, iktisadi ve idari programlar bolumunde muhasebe ve i$letme programlari bulunmaktadir. tum programlara ogrenci alinmaktadir.


naci topcuoglu meslek yuksekokulu 2003 yilinda kurulmu$ olup, henuz faaliyete gecirilmemi$tir.


universiteye bagli fen bilimleri, saglik bilimleri ve sosyal bilimler enstituleri bulunmaktadir. her uc enstitu de 1987 yilinda kurulmu$tur. fen bilimleri enstitusunde; elektrik-elektronik muhendisligi, makine muhendisligi, fizik muhendisligi, in$aat muhendisligi, gida muhendisligi, endustri muhendisligi, tekstil muhendisligi, biyoloji ve matematik enstitu anabilim dallari, saglik bilimleri enstitusunde; mikrobiyoloji, anatomi, tibbi biyoloji, farmakoloji, biyofizik, fizyoloji, biyokimya, histoloji ve embriyoloji, beden egitimi ve spor ve hem$irelik enstitu anabilim dallari, sosyal bilimler enstitusunde; egitim bilimleri, ingiliz dili egitimi, iktisat, i$letme, tarih, turk dili ve edebiyati ve turk halk bilimi enstitu anabilim dallari bulunmaktadir.


gaziantep universitesi bunyesinde kurulmu$ olan ara$tirma merkezleri $unlardir:

bilgisayar ara$tirma ve uygulama merkezi (bilamer), gaziantep universitesi kadin sorunlari ara$tirma ve uygulama merkezi (gukamer), ataturk ilkeleri ve inkilap tarihi ara$tirma ve uygulama merkezi, yabanci diller ara$tirma ve uygulama merkezi (yadimer), gaziantep universitesi cevre ara$tirma merkezi (gucamer), gaziantep universitesi gaziantep el sanatlarini koruma ve geli$tirme merkezi (gugemer), gaziantep universitesi surekli egitim merkezi (gusem), gaziantep universitesi guneydogu anadolu projesi ara$tirma ve uygulama merkezi (gapmer), gaziantep universitesi avrupa birligi ara$tirmalari merkezi (gabam), gaziantep universitesi gaziantep ara$tirma ve uygulama merkezi (gamer), gaziantep universitesi sanayi-teknoloji ara$tirma ve geli$tirme merkezi (gusam) ve halep universitesi bunyesinde 1999 yilinda kurulan turkce ogretim merkezi (tudom).

http://www.gantep.edu.tr/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol