nigbolu zaferi

serco
osmanlilarin rumeli’deki faaliyetlerinin devam etmesi, akincilarin bosna’ya ve arnavutluk’a kadar ilerlemeleri haclilari telasa dusurdu. macar krali sigismund, papa’nin da destegiyle basta fransiz, ingiliz ve alman kuvvetleri olmak uzere butun avrupa ulkelerinin katilimiyla olusan hacli ordusu’nun basina gecti. bu ordu 1396 yilinin mayis ayinda harekete gecti.

bu ittifakin amaci bes yildir kusatma altinda bulunan istanbul’u kurtarmakti. haclilar tuna kiyisindaki nigbolu kalesini kusattilar. kale kumandani dogan bey, yildirim bayezid komutasindaki osmanli ordusu yetisinceye kadar kaleyi basariyla savundu. 1396 yilinda nigbolu kalesi onlerinde cok kanli carpismalar oldu. haclilar, tarihe nigbolu savasi olarak gecen bu catismada buyuk bir bozguna ugradilar. savas sonunda haclilarin aldigi yerler osmanli devletine gecti. bulgar kralligi ortadan kaldirildi ve macaristan iclerine dogru akinlar yapildi. hacli dunyasi yarim yuzyil turklerin uzerine yurumeye cesaret edemedi. bu savastan sonra yildirim bayezid’e abbasi halifesi tarafindan "sultan-i iklim-i rum" yani "anadolu sultani" unvani verildi.

nigbolu savasindan sonra istanbul ucuncu defa kusatildi. daha onceden yapimina baslanmis olan anadoluhisari bu kusatma sirasinda tamamlandi. guclu bir deniz kuvveti ve buyuk toplarin olmamasi fethi engelliyordu. bu sebeple yildirim bayezid, turk denizciligini gelistirmeye calisti. yildirim istanbul’u kusatma altinda tutarak, sehrin teslim olacagini dusunuyordu. ancak timur tehlikesi ortaya cikinca, bizans’la bir antlasma yapildi ve kusatma kaldirildi. bu antlasmayla, istanbul sirkeci’de bir cami, bir islam mahkemesi ve bir turk mahallesi kuruldu. yillik harac arttirildi. ayni yil yunanistan’a ve mora’ya sefer duzenlendi.

1398 yilinda karaman ulkesi ve karadeniz beylikleri fethedildi. bir yil sonra da dulgadirogullari beyligine son verildi. yildirim bayezid, ayrica istanbul galata’da bulunan ceneviz kolonisi ile de savasti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol