ridaniye zaferi

serco
28 agustos 1516’da halep’e giren yavuz sultan selim hicbir direnmeyle karsilasmadan sehri teslim aldi.hama (19 eylul 1516), humus (21 eylul 1516) ve sam (27 eylul 1516) ayni sekilde teslim olurken, lubnan emirleri de osmanli hakimiyetini kabul ettiler. yoluna devam eden yavuz 30 aralik 1516’da kudus’e, 2 ocak 1517’de gazze’ye girdi. mercidabik savasi’ndan sonra misir’in basina tumanbay gecti. tumanbay osmanli hakimiyetini kabul etmedigi gibi, baris teklifi icin gelen osmanli elcisini oldurmus ve venedikliler’den top ve silah alarak ridaniye’de kuvvetli bir savunma hatti kurmustu.

yavuz sultan selim, ordusuyla birlikte, ilkcagdan beri hicbir komutanin cebren gecemedigi sina colu’nu 13 gunde gecerek, ridaniye’de misir ordusu ile karsilasti.

misir ordusu’na, el-mukaddam dagi’nin etrafini dolasarak guneyden saldiran yavuz sultan selim, bu manevra sayesinde misir ordusunun yonleri sabit olan toplarini etkisiz hale getirdi. 22 ocak 1517’de ridaniye zaferi kazanildi. bu zaferle birlikte memluk devleti tarihe karisti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol