gardiyan arilar

darth sidious
almanya’nin martin luther universitesi’nden peter neumann ve meslektaslari hic isleri yokmus gibi, 57 gun boyunca guney afrika’da yasayan bal arilarini incelediler. gordukleri karsisinda oldukca sasirdilar. arilar kovanlarina tecavuz edip, ballarini calan kovan asalagi bir tur bocegi (aethina tumida) yakalayip hapsediyorlardi. uyguladiklari hapsetme politikasi sayesinde asalaklarin kovana zarar vermesini basarili bir sekilde onlemis oluyorlar. tecavuzle birlikte tam bir takim calismasi sergileyen bal arilari, asalak boceklerin once etrafini kusatiyor, onlari kovanin bir kosesine sikistirdiktan sonra, etraflarini hemen donan agac sutuyle ceviriyorlar. bir sure sonra hapsedilen bocekler acliktan oluyorlar.

arilarin hirsizlari hapsetmekten baska daha etkili bir savunmalari bulunmuyor. neumann bunun nedenini soyle acikliyor: "bu kovan asalagi bocekler birer tank gibiler, kalin zirhlari onlari arilarin oldurucu ignelerine karsi koruyor". iste bu nedenle arilar icin dusmanlarini hapsetmek tek akilli cozum olarak kaliyor.

eger asalak boceklerin sayisi fazla ise, hapiste bir mahkum ayaklanmasi kacinilmaz oluyor. ancak gardiyan arilar kisa sureli de olsa bu kontrol sayesinde vakit kazanmis oluyorlar. kralice ariyi "bir an once kovani terk etmemiz gerek" diye uyaran gardiyanlar, ari larvalarinin guvenli nakline firsat tanimis oluyorlar.

kaynak: nature magazine

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol