amat

serco
ihsan oktay anar’in 2005 ekim ayinda cikartmis oldugu okunulmasi gereken kitaplarindan bir tanesi.

olaganustu" dunyalarin yaraticisi ihsan oktay anar yine, tarihin gizemli sayfalarini aralayan, adeta masalsi; ironik ama derin felsefi anlamlar yuklu, sasirtici, surukleyici bir romanla cikiyor karsimiza..

aynalar, atlaslar, okunmasi yasak sir dolu kitaplar, savaslar, gulleler, yeniceriler... uc direkli, iki guverteli ve 58 toplu bir kalyonda ilâhî duzeni bozmaya meyyal bir kaptan, karanliga ve kirmizi atlasa sarili bir deniz seferi..

kiyida ise uc direkli, iki guverteli ve 58 toplu bir kalyon, o karanlikta usturmacalarini puta edip iskeleye palamar vermisti. yelkenlerin sarili oldugu serenler hisa edilmis ve tez zamanda yola cikacagini ilân icin mizana diregine mavi bayrak cekilmisti. esrarengiz adam, kalabaligi yarip elinden tuttugu isrâfil’le iskeleden gemiye dogru yurumeye basladi. kalyonunikmesinin palangalarina asilan ve tiraka tutan gemicilere vardiyan, yisa, sizi gidi sutu bozuk sunepeler! yisa beraber! varda ruhsuzlar! varda! bre aman! laska! laska!? diye feryat ediyor ve hurclarin, sandiklarin ve ficilarin ambarlara usûlunce istifine nezaret ediyordu. gunesin dogmasina 7 saat kala esrarengiz adam, surme iskeleden kalyonun cukur guvertesine cikmak istedi. fakat eline ne kadar asilirsa asilsin esek isrâfil yerinden bir turlu kimildamiyordu. o karanlikta eline son bir kez daha asilip gel yâ mubarek diye nida eyledi. bunun uzerine cocuk her nedense inat etmekten vazgecti. ne var ki, surme iskelenin kayganligindan dolayi dusmemek icin midir, isrâfil’in kusagina 40-50 yaslarinda, iri yapili, sirma islemeli siyah kaput giymis biri yapismisti. iste bu adam kusagi birakip kupesteye tutundu ve guverteye ayak basti. bunun ilâhi duzenin bozulmasi demek oldugunu hic kimse bilmeyecekti.
sepulturk
tam anlamıyla anlamak için gemicilik terimlerinin çok iyi bilinmesi gereken kitap. ayrıca mükemmelden biraz daha iyidir aynı zamanda bu kitap.
italyan
osmanlıca ve gemi terimleri içerdiği için milleti tırstıran.laf kalabalığı ile ortalığı karıştıran.çok basit ve dandik bir kurgunun, eski türkçe ve bilinmeyen bazı terimlerle çok kaliteliymiş gibi gösterildiği.fasa fisodan dandik bir kitap.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol