zapatista

ya basta viva zapatista
silahlarını bırakmış ve politik mücadeleye başlamış meksika yerlilerinin oluşturduğu örgüttür.ikinci kumandan marcos’un karizması ve politik duruşu örgütün bugünlere gelmesinde ve meksika devletince tanınmasında büyük rol oynamıştır.en güzel sloganlarından ikisi: ’’biz iktidarı değil, dans edebileceğimiz sokakları istiyoruz’’ ve ’’ ya basta viva zapatista’’dır.
(bkz: ezln)
akbays
birinci komutanı hala emiliano zapata olan ve meksikanın chiapas bölgesinde yaşayan yerli halkın kurduğu devrimci örgüt. marcos bu örgütün ikinci komutanı olup yüzünü kar maskesiyle gizlemektedir. bir elinde silahı bir elinde gitarı olan elzn militanlarına zapatista deniyor. marksizmden anarşizme kadar, hatta maoizme kadar bir çok felsefe disiplininden etkilenen bir hareket olduğu halde kendine özgü mücadele çizgileri tüm ezilenlerin sempatisine mazhar kalmıştır.
cuzaco
emiliano zapata nın takipçileri.meksikada ikamet etmektedirler.hareketin önderliğini marcos yapmaktadır.che guevara ve zapata ya saygısından dolayı kendisine subcomandante demekte ve dedirmektedir.metin yeğin in marcos la 10 gün die bi kitabı da vardır.
seeyouindisneyland
eğer bir parmak sana güneşi gösteriyora ve sen güneşe bakıyorsan cahilsindir , çünkü güneş gözlerini yakar.
parmağa bakarsan daha da cahilsindir , çünkü güneşi göremezsin.
senin bakman gereken güneşle parmak arasında uçan kuştur.

subcommandante marcos (zapatista lideri)
accidentalbaby
’dünyanın balkonundaki isyancılar’ adlı kitapta yardımcı komutanları marcos için yapılan bir tanım şöyledir ;

" marcos, san francisco’da bir gay, güney afrika’da bir zenci, san ysicro’da bir chicano, ispanya’da bir anarşist, israil’de bir filistinli, san cristobal sokaklarında bir maya yerlisi, mexico city’nin varoşu neza’da bir çete mensubu ,folk müziğinin kalesi ulusal üniversite’de bir rocker, almanya’da bir yahudi, savunma bakanlığı’nda bir uzlaştırıcı, soğuk savaş sonrası bir çağda komunist, ne galerisi ne müşterisi olan bir sanatçı...bosna’da bir barışçı, türkiye’de bir kürt, meksika’nın herhangi bir kentinde bir ev kadını, grev yapmaya asla yeltenmeyen ctm sendikasında grevci , başkaları için kitap yazan bir gazeteci, gece saat onda metroda yalnız başına bir kadın, topraksız bir köylü , işsiz bir işçi, mutsuz bir öğrenci ,serbest piyasacılar arasında bir muhalif, ne kitabı ne okuyucusu olan bir yazar ve tabii güneydoğu’da meksika dağlarında bir zapatacı’dır..."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol