cem sultan olayı

darth sidious
ii. beyazit’in kardesi.fatih sultan mehmet oldukten sonra bir yeniceri isyani patlak vermis, bu arada beyazit daha cabuk saraya yetismistir. saraya ilk gelen hanedanligi almistir. cem sultan saltanati alamayinca avrupaya gocmus ve orada olmustur. oysaki fatih yerine cem sultani dusundugunu pek cok yerde dile getirdigi soylenir.
karpuzz
ikinci beyazıt döneminde dış ilişkileri kaplayan ve baltalayan en önemli olaydır.ısıtılıp ısıtılıp sunulmuş, gelişmelere engel olmuştur.
bilinir tabi cem sultan tahtı hakeder ve mutlaka haşhaşçı diye tanınan beyazıt’tan daha iyi idare ederdi. büyük bir haksızlığa ve oyuna gelerek kardeşine kaptırdı lakin osmanlı’da çoğu şehzade benzer oyunlarla tahta geçmiştir. ne ilk ne de sondur. bu kadar büyütülmesinin sebebi de ikinci beyazıt’ın yönetimdeki beceriksizliğidir. amcasını ve bütün erkek akrabalarını öldürmüş ama yine de başaramamış, yabancılara koz olarak sunmuştur.
cem sultan yurt dışına kaçmış,yıllarca sürgün olmuş sonra şovalyelere ve sonra da papa’ya sığınmış bir şehzadedir. bahtsızlığının son ürünü olarak öldürülmüştür neticede hem de bizzat sığındığı papa tarafından, üstelik de kardeşi beyazıt’ın emriyle. saçlarını sürekli kazıtan bir insan olan cem sultan berber koltuğunda, saçlarını tıraş eden suikastçi tarafından usturaya zehir sürülmesi ve yanlışlıkla! kafatasında açılan minik kesiğe zehirin bulaştırılmasıyla vefat eder.
cetniklereolum
osmanlı şehzadeleri arasında en talihsiz olanı idi abisi ile olan iktidar
mücadelesi sonunda vatanı terk etti o günden sonra ömrü tövbe ile geçti
papa tarafından yapılan hiç bir vaade boyun eğmedi ve taviz vermedi
allah (c.c.)’a şöyle yalvarırdı: “ya rabbi eğer islam düşmanları beni
vatanıma karşı kullanacaksa al canımı ve o günlerimi gösterme
” hatta papağanına bile duayı öğretti ölümünden bir yıl sonra bile hala
papağanı “allahım onu affet” diye mırıldanıyordu talihsiz şehzade ismi ile
tarihe geçmiş, fatih sultan mehmetin küçük oğlu

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol