selimiye camii

eroooo
edirne’ye gelen yerli, yabanci herkesin mimarisine hayran oldugu selimiye camii, koca sinan’in ’’ustalik’’ donemi eseridir. kanuni sultan suleyman’dan sonra tahta cikan 2. selim, atalari gibi adini olumsuz kilacak bir cami yaptirmak istiyordu. ancak bu istanbul’da degil, edirne’de olacakti. bu isle gorevlendirilen mimar koca sinan, edirne’de kavak meydani denilen alanda, yildirim bayezid’in sarayinin yer aldigi tepede cami yapmaya karar verdi. sinan oyle bir yer secmisti ki, edirne’ye hangi yonden gelinirse gelinsin, bu muhtesem abide hemen goze carpacakti. 1568 yilinda torenle caminin yapimina baslandi. o siralarda ayasofya’nin kubbesini asacak buyuklukte bir kubbe yapilamayacagina inaniyordu. sinan, yaptigi kubbe ile mucizevi bir olayi gerceklestirdi. uyguladigi teknikle 31 metre capindaki kubbeyi, cevresindeki dayanak yapacak yarim kubbeler olmadan 8 buyuk kalon sutunun uzerine oturttu. yerden yuksekligi 43 metreyi buluyordu.

yabanci bir mimarin, ’’bu kul yapisi degil, gokten inme bir ilahi mabet’’ seklinde yorumladigi selimiye camii’nin icinde yer alan hatlari karahisarli ahmet’in yaninda yetismis olan molla hasan bin karahisari yazmistii.
cleirvoyant
cami’nin yapildigi tepedeki lale bahcesinin sahibi olan yasli kadin biraz innatci biriymis , ve topraklarini vermesi karsiliginda en azindan caminin icine bir lale isareti istemistir. ve bu lale yapilmistir ama kadinin cok ters biri olmasindan dolayi lale de ters sekilde yapilmistir. simdi anlatilanlara gore o lale her yil dahada asagiya yaklasmaktadir. ve lale zemine degdiginde kiyamet kopacaktir.
goetica
selimiye camii (edirne) ii. selim’in emri üzerine mimar sinan tarafından kıbrıs’ın fethiyle elde edilen ganimetlerle eski sarayın baltacılar koğuşunun bulunduğu yerde yapılmıştır. 1568 - 1575 yıllarında tamamlanan selimiye camii osmanlı-türk mimarisinin en büyük eseridir. üçer şerefeli dört minaresi vardır. her minarenin yüksekliği 79,89 m.’dir. kubbesi 31,28 m. çapında olan selimiye camii’nin harim tarafındaki minarelerin şerefelerine ayrı ayrı yollardan çıkılabilmektedir.

osmanlı hükümdarı ii. selim tarafından mimar sinan’a yaptırılan selimiye camii, zamanın başkenti olan edirne’de, şehrin en yüksek noktasında yıldırım bayezıt’ın yaptırdığı baltacılar koğuşunun kalıntıları üzerine yapılmıştır. yapımına 1569’da başlanmış ve 1575’de tamamlanmıştır. osmanlı-türk sanatının en muhteşem eseridir. mimar sinan, selimiye için "ustalığımın eseri" demiştir. açık havalarda rodop dağları’ndan ve uzunköprü’nün süleymaniye köyü’nden görülebilmektedir.

selimiye’de daha önceki hiç bir camide, ayasofya ve bizans eserinde ve antik çağ mabetlerinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, selimiye camii tek bir kubbe ile örtülmüştür. kubbe, 8 filayağına dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. kasnak, filayaklarına kemerlerle bağlıdır. kubbenin çapı 33,28 metre, yüksekliği de 15,86 metredir. bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar. kubbe aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.

selimiye’nin herbiri 70,89 metre yüksekliğinde, kalem gibi incecik 4 minaresi vardır. minareler üçer şerefelidir. iki minaresinde şerefelerin üçüne giden yol ayrıdır. bu minarelerden aynı anda üç şerefeye de birbirini görmeden üç kişi çıkabilir. öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösteren bir görünüş güzelliği sağlar. diğer camilerde ise minareler açığa yapılmış ve yapı genişlemiştir.

caminin mimarisinde olduğu kadar, mermer, çini ve hat işçiliklerinde de kusursuzluğa varılmıştır. yapının içi iznik çinileriyle süslüdür. büyük kubbenin tam altındaki hünkar mahfili, 12 mermer sütunlu ve 2 metre yüksekliktedir. çinilerin bir kısmı 1877-78 osmanlı-rus savaşında, rus generali skobelef tarafından sökülerek moskova’ya götürülmüştür.

yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. iç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. avlunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan vardır. dış avluda ise sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese, imaret bulunmaktadır. sıbyan mektebi günümüzde çocuk kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/selimiye_camii

eflatun kar
mimar sinanın yanılmıyorsam ustalık eserim dediği camidir.
uff, burda uzun uzun bir şeyler yazıyordum bilgi namına ancak dayanamayıp sildim.
yukarıda arkadaşlar güzelce açıklamışlar zaten.
carsiburda
inanışa göre icerisinde bir lale vardır ve yıldan yıla bu lale asağıya doğru iner. lale yere değecek kadar indiğinde kıyamet kopacak ve dünyanın sonu gelecektir.
elma sekeriiii
minaresine çıkmak isterseniz eger, 3 ayrı yolu vardır bunun. tek minare içinde 3 ayrı ki$i, birbirini görmeden minare balkonuna ula$maya 2 kat kala birle$erek çıkabilirler. çok ilginçtir cidden.

mimar sinan’ın yüzyıllar öncesindeki ustalıgına hayran kalmamak elde degil!!!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol