emir buhari

maliyeci
emir buhari buhara’da dogdu. naksibendiyye tekkesinin buyuk kisilerinden mahmud-i fagnevi’nin torunu olan emir ahmed-i buhari, ilk tahsilini buhara’da tamamladiktan sonra semerkant’ta donemin en unlu mutasavvifi ubeydullah ahrar’a intisap etti. ahrar dergahinda anadolu’dan buraya gelmis olan abdullah-i ilahi ile tanisti. anadolu’ya donme hazirligi yapan abdullah-i ilahi ile gitmek uzere, seyhinden izin aldi.


abdullah-i ilahi memleketi olan kutahya’nin simav ilcesine yerlesince, emir buhari’de oraya yerlesti. bir sure sonra hacca gitmek uzere yola cikti. kudus’te mescid-i aksa’nin yanindaki odalardan birinde otururken, vakif imkanlarindan faydalanmayi kabul etmeyip kitaplarla ugrasarak gecimini sagladi. bir yil sonra simav’a dondu. abdullah-i ilahi’den izin alarak istanbul’a gitti. emir buhari, istanbul’da ilk olarak seyh vefa tekkesine gitti.


evrenoszade ahmet bey’in daveti uzerine vardar yenicesi’ne gitti. 1477’den itibaren irsad faaliyetine baslayan emir buhari, naksibendiyye tarikatini istanbul’da yayan ilk mutasavvif olma ozelligini kazanmis oldu. fatih camii’nin batisinda oturan emir buhari’nin taleplerinin artmasi uzerine sultan ikinci bayezid, bir mescidle dervisler icin ozel hucreler yaptirarak, burasini naksibendi tekkesine donusturdu. emir buhari 1516 yilinda vefat etti.

http://www.kimkimdir.gen.tr

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol