heidelberg

carpediem
almanya’nin tarihi bir sehri. frankfurt, mannheim civarlarinda bulunur. ortasindan gecen ren nehri, dagin tepesine dogru yukselen sarayi, filozof sokagi ve universitesiyle turistlerin mutlaka gelip gordukleri bir yer. universitesi almanya’nin onde gelen universitelerinden ve bunyesinde neredeyse butun bolumleri bulundurmakta. bir de istiklal’i andiran bir caddesi var. ama bu cadde istiklal’in yaninda solda sifir kalir.
angelus
almanya’nın eski üniversitesinin bulunduğu şehirdir. heidelberg üniversitesi 1386 yılında kurulmuştur. şehri ikiye bölen neckar nehri ve sarayı ile birlikte tablo güzelliğinde olan kent aynı zamanda almanya’nın en romantik kenti (wege der romantik) diye de anılmaktadır. bugün şehir nüfusunun çoğunluğunu öğrenciler oluşturmaktadır. heidelberg, mannheim’dan yaklaşık 20 dakika kadar bir uzaklıkta yer alır. aynı zamanda kentin adıyla da anılan matbaa ve baskı makineleri ünlüdür.
angelus
kenttin tarihi antikçağ roma imparatorluğu dönemlerine dayanmaktadır.özellikle şehrin bugünki neuenheim bölgesinde romalıların izlerine rastlanılabilir.ortaçağ döneminde şehir daha çok etrafında bulunan kentlerin manastırlarına bağımlı kalmıştır.1225 yılından yeniçağ başlangıcına kadar kralliyetin yerleşim yeri olmuştur.dolayısıyla bu bölgeye kurpfalz denmektedir.üniversite bu zamanlarda 1386’da kurulmuştur ve almanya’nın en eski üniversitesidir.1600’lü yılların ikinci yarısının sonlarına doğru kent fransızların saldırlarına uğramış hatta bazı yerleri ele geçirilmiş,o dönemde eski şehir (alt stadt) ve saray tahribata uğramıştır.1840’larda döşenen mannheim-heidelberg arasındaki tren yolu,baden bölgesinin ilk tren yolu olma özelliğinide taşımaktadır.

1930 üniversitenin yeni binasının inşaatına başlanmıştır.1930’larda nazilerin iktadara gelmelerinden sonra,özellikle heidelberg üniversitesi çok sayıda yahudi öğrencisini ve profesörünü kaybetmiştir.2.dünya savaşın’dan sonra,almanya’nın savaştan yıkılmadan kalmış olan ender kentlerinden biridir.savaş sonrasında amerikan işgal bölgesinde kalan şehir,uzun yıllar amerikan ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılmıştır.bugün özellikle kentin eski şehir (alt stadt) ve sarayı,unesco tarafından dünya insanlık mirası listesinde bulunmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol