koca seyit

deathless
seyit cabuk havran’in manastir (camlik) simdi ise kocaseyit ismini alan koyunde dogdu.1. dunya savasinda canakkale - mecidiye bataryasinda gorev aldi. 18 mart 1915 ’ de ingiliz gemilerinin canakkale’yi gecmek icin pek cok topu susturduklari anda 275 kg.’ lik top mermisini sirtlayarak topun namlusuna yerlestirdi. topu atesleyerek ocean adli ingiliz lerin en buyuk zirhlisini batirdi. ingiliz ve fransiz gemileri bogazi gecemiyeceklerini anlayarak geri donduler.
kaybedilmek uzere olan canakkale savasi havran’ li kahraman onbasi seyit cabuk (kocaseyit) sayesinde kazanildi.
18 mart 1915 tarihinde; ingiliz queen elizabeth (kralice elizabeth) zirhlisinin attigi top mermileriyle, batarya komutani ve iki er haric butun personeli sehit olan rumeli mecidiye bataryasi 3.top numara erlerinden, hayatta kalan diger akrabasi nigdeli ali’ nin yardimiyla 275 kg.lik(215 okka) top mermisini, mataforasi (mermi vinci) bile bozulmus olan topun 2 metre yuksekteki namlusuna 2 defa ust uste yerlestirip atesleyen, attigi ikinci mermiyle ingilizlerin komuta gemisi olan ocean zirhlisini kara burun mevkiinde batirip canakkale muharebelerinin seyrini degistiren,gerceklestirdigi bu buyuk kahramanlik karsiliginda verilen onbasi rutbesinden baska para, altin, izin gibi hic bir karsilik talep etmeyen, onceki talep ettigi cift tayin hakkindan, diger arkadaslari yararlanamadigi icin lokmalar bogazinda dugumlenip vaz gecen olaydan sonra mevzi bolgesine gelen amiral cevat pasa’ nin istegi uzerine fotografini cekmek icin ayni agirliktaki baska bir mermiyi kaldirmayi deneyip,kaldiramayinca "pasam! karsimda dusman olsun yine kaldiririm" diyen, 10. firka ( tumen) komutani mustafa kemal’ in " o koca gulleyi kaldirdigin gibi banide kaldira bilirmisin?" sorusuna "sizin buyuklugunuz , agirliginiz gulle ile olculemez. sizi ben degil dunya birlesse kaldiramaz" cevabini veren canakkale kahramani, havran’in manastir (camlik) simdi ise kocaseyit ismini alan koyunden abdurrahman oglu seyit (koca seyit - seyit cabuk).


angelus
koca seyitten fotograf cekimi icin ayni agirlikta ki bir baska mermiyi kaldirmasi istendiginde kaldiramamistir lakin gunumuze kadar ulasan resimlerde seyit onbasinin sirtinda bir mermiyle resmi gorulmektedir. bu da o merminin maketinin yapilip seyit onbasinin o maket mermiyle poz vermesi sonucu olusmustur.evet

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol