uniter devlet

nihilist
son gunlerdeki gelismeler ile turkiye’deki uygulanmasına bir kac sene icinde son verilecek sistem.

bu gelismelerin miladı abdullah gul2un cumhurbaskanlıgı’na aday olmasıdır, bombanın fitili ise anayasa mahkemesi kararı ile ateslenmistir.

hatırlarsınız cumhurbaskanlıgına aday olan gul2un ilk tur secimi toplantı yeter sayısı olmadıgı icin anyasa mahkemesi tarafından iptal edilmisti. bu iptal sonucu cumhur baskanı secmek neredeyse imkansız oldu, yani akp’nin istedigi koz dogdu. bu secimden sonra ilk acıklama su yonde oldu;

"bu sartlar altında cumhur baskanı secmek artık imkansızlastı."

bu soylemden sonra gul adaylıktan cekildi ve ta ilk basından beri akp tarafından istenen ama sebep bulunamadıgı icin yapılamyan adım atıldı; artık anayasa degiskligine ihtiyac vardı.

soz konusu anyasa degiskligi cumhur baskanlıgı secmine yonelik bir degisklik paketi sunuyor, degisklikler bir kac madde de soyle;

-cumhur baskanının gorev suresi 5+5 yıl olsun.

-cumhur baskanı halk tarafından secilsin.

-cumhur baskanının yetkileri kısıtlansın, alınan yetkiler basbakana verilsin.

bu degiskliklerden ve su anda uygulanan orneklerden cıkan anlam sudur;

cumhurbaskanlıgı yerine baskanlık sistemi gelsin, baskanlık sistemi olması icin ise uniter yapı terk edilmeli ve federal yapıya gecilmeli.

federal yapı ise en basit anlamı ile turkiyenin 7 eyalete bolunmesi ic islerinde kısmi bagımsılık dıs islerde tek merkez olması demektir.

yorum sizin...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol