yeşil ordu

insomnia jim
kurtulus savasi sirasinda anadoluda kurulan rusyanin daha cok silah ve yardim gondermesi icin kurulan bir orgut.amaci ise istanbul’da yasayan halak gercekleri anlatmak ve uyandirmaktir uyelerin hepsi eski ittihatcilardan olusuyor renginden ve adindan anlasilacagi gibi tam bir islam kominist olayini olusturmak amaciyla sekillenmislerdir.bu orgut bilinmesine karsi hukumete bildiri vermedigi icin gizli orgut diye gecer ama m. kemal pasa nin bu orgutte cok yakin dostlari vardi yani buna yari gizli orgutte denebilinir boylece.
bu orgut 1920 lerde islam bolsevik gazetesi cikardi daha sonra yavas yavas dagildi.
darth sidious
yeşil ordu, 1920 yılında anadolu’da gizli bir dernek olarak kuruldu. çerkes ethem, dr. adnan adıvar, yunus nadi ve bazı kemalistler tarafından oluşturulmuştu. çevresindekilere kimi zaman komünizmin tek kurtuluş yolu olduğunu söyleyen çerkes ethem, 1920’nin ağustos ayı sonlarında eskişehir’de arif oruç vasıtasıyla seyyare yeni dünya isimli günlük bir "islam bolşevik gazetesi" çıkartmaya başladı.
yayınlar: seyyare yeni dünya.
nickten yana sansim yok
islamiyet ile bolşevizmi birleştirmek için, gizli olarak kurulan fakat mustafa kemal’in haberi olan dernektir.

derneğin başına çerkez ethem’in geçmesine atatürk tepki göstermiş ve kapatılmasını istemiştir.neticede 1920 yılında atatürk tarafından kapatılmıştır.

kurucuları; hakkı behiç, eyüp sabri, yunus nadi, hüsrev sami, hacı şükrü ve celal bayar’dır.

fakat çoğu kişinin aklına takılacak olan ve benimde aklıma takılan bir soru var ;

islamiyet ile bolşevizmi birleştirmek gibi sapkın bir ideolojinin kaynağı nedir? ve ülkede böyle birşeye neden ihtiyaç duyulmuş, duyulmuşsa da nasıl müsade edilmiş ?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol