normandiya çıkarması

insomnia jim
bugun bile inanilmaz diye adlandirilan ama sadece almanlarin yanlis istihbarattan ve hava ustunlugunu kaybetttiklerinden dolayi muttefiklerin 6 haziran 1944’te baslayan ve kazanilan savas d day de denir.
ithilquessir
’d’ harfi amerikan ordusunda carpismanin yasanmasinin beklendigi gunleri belirtmek icin kullanilir. hala amerikanin icinde bulundugu butun operasyonlarda d-day terimi bulunmaktadir.
normandiya cikartmasinin da ininde bulundugu harekatin pek bilinmeyen asil ismi "operation overlord" olup amerikan, ingiliz ve kanada kuvetlerinin avrupayi nazi iskalinden kurtarmak icin yaptiklari ortak planin ilk adimidir.
rosencruz
operation overlord adi verilen ve avrupayi cizmesinden kurtarmayi amaclayan operasyonun ilk adimi.fransanin normandiya sahillerine cikartma yapan muttefik kuvvetleri almanlarin sert direnisi ile karsilasinca agir kayiplar vermisler buna ragmen 1.piyade tumeni ile kiyida tutunmayi ve sonuna kadar sahillere yerlesmeyi basarmislardir.almanlar istihbarat hatasi ile esas savunma guclerini daha kuzeydeki sahillerde toplamasi kirilma noktasini olusturur.steven spielberg’in "er ryan’i kurtarmak" filminde tum dehseti ile anlatilna cikartma bugun hala anlatilir.6 haziran 1944 tarihine amerikalilar d-day yani "day of the days" derler.
hergele
nazi almanyası nın sonunu hazırlayan çıkarmadır.henüz ortalıkta fazla gözükmeyen gizli güç amerika bu oprerasyonda kendini göstermiştir.aslında hitler bu çıkarmayaı fazla önemsemiyordu yani amerikan ve ingiliz ordularını sahili çıktıkları anda oraya gömeriz bu iş biter düşüncesindeyidi omoha kumsalı diğer çıkarma yapılan kumsallara göre daha az asker tarafından müdafa ediliyordu.4 alman bunker sahili cehennme cevirsede almanlardan sayıca üstün olan müttefikler kıyıda tutunmayı başardı almanlar fransa içlerine kadar geriledi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol