yargıtay

spooky
adliye mahkemelerince verilen ve kanunun baska bir adli yargi merciine birakmadigi karar ve hukumlerin son inceleme merciidir. kanunla gosterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar
arutha
yargıtay özel ve ceza hukukunun en üst yargı merciidir. eşiti danıştay ve anayasa mahkemesidir. ihtiyaca göre kurulan dairelerden oluşur. daireler genelde belli alanlara bakarlar. örneğin 9. hukuk dairesi iş hukukuna ilişkin davalara bakar. ceza davalarına ceza daireleri; özel hukuk davalarında da hukuk daireleri bakar. bütün dairelerin bir araya gelmesiyle ise hukuk ya da ceza genel kurulları toplanılır. yargıtay aslında bir temyiz mercii değildir.temyiz mahkemeleri, önlerine gelen dava dosyalarında son sözü söylerler. türk hukuk sisteminde, yerel mahkemesi kararını yargıtaya gönderildiğinde önce ilgili daireye gider. raportör hakim (adı üstünde) davaya ilişkin bir rapor düzenler. eğer talep varsa ve yargıtay da uygun görürse duruşmalı olarak; yoksa duruşmasız dosyayı inceler. sonuç olarak yargıtay dairesi önüne gelen dosyayı ya onar, ya da bozup geri gönderir. yani yeni bir hüküm tahsis edemez; ancak yazım hatası vb gibi ufak düzeltmeleri yapabilir. bir de icrayı geri bıraktırma kararı verebilir.

yerel mahkeme kararı onanırsa, karar kesinleşir ve icraya konulur. yok bozulmuşsa, aynı mahkemeye geri gönderilen dosya üzerinden yeni bir yargılama yapılır. ama deliller vb toplandığı için usule ilişkin pek çok işlem yenilenmez. yani daha kısa sürede sonuca ulaşılabilinir. bu noktada mahkeme yargıtay ilamına göre karar verirse sorun olmaz. ancak yargıtay ilamına direnebilir; yani eski kararını tekrardan verebilir. bu durumda tekrar yargıtaya gönderilirse dosya artık ilgili yargıtay dairesinde değil; hukuk ya da ceza genel kurulunda dosyaya bakılır. verilen kararla hakim bağlıdır.

hakimlerin ne kadar çok dosyası yargıtayca onanırsa o kadar puan kazanırlar ve bu puanlar da tayinlerinde rol oynar. o yüzden hakimler yagıtay kararlarına dikkat ederler. tabii emekliliği gelen hakimler hariç :)))genel kurul kararları ise hakimleri bağlar. ama gene de hakim genel kurul kararının olaya uymadığını düşünürse, farklı karar da verebilir.
ozee
yargıtay ,osmanlı imparatorluğu’nun son dönemlerinde padişah abdülaziz tarafından 6 mart 1868 tarihinde divanı ahkamı adliye adı ile kurulmuş,18 haziran 1879 tarihinde mahkeme-i temyiz adını almış,imparatorluğun yıkılmasından sonra türkiye büyük millet meclisi hükümetince sivas ilinde muvakkat temyiz heyeti adı ile oluşturulmuş, daha sonra eskişehir’e temyiz mahkemesi adı ile nakledilmiş, 10 ocak 1945 tarih ve 4695 sayılı yasa ile bugünkü adını almıştır.yargıtay, 1935 yılı eylül ayında eskişehir’den başkent ankara’ya taşınmış olup iş yükünün artması sonucu yeni daire’ler ilavesi ve dolayısıyla yeni üyelere gereksinim olması sebebi ile bugün üye kadrosu bakımından dünyada eşi olmayan bir hüviyete bürünmüştür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol